FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Biszkopt z ryżem

Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe" i został przeze mnie zmodyfikowany.
Nazwa dosyć skromnie brzmi a kryje w sobie apetyczne ciasto. Jest lekkie i równie lekko i
szybko się je zjada.

Składniki (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.)

biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
120 g mąki pszennej
75 g kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku cytrynowego

masa śmietankowa:
700 g śmietany kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g rozdrobnionej twardej czekolady mlecznej lub gorzkiej
10 biszkoptów podłużnych
4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku

masa orzechowa:
150g masła
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
5 łyżek kremu Nutella
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ponadto:
40 g ryżu preparowanego
400 g dżemu z czarnej porzeczki
gotowy lukier cytrynowy

Wykonanie:

biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny
żółtka. Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy
przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej i stale delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną
brązowym papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut. Po ostudzeniu
wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na 2 części. Najlepiej biszkopt upiec w
przeddzień a przekroić na następny dzień.

masa orzechowa:

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem za
pomocą miksera, dodajemy orzechy, nutellę i ostudzony napar kawy. Całość dokładnie
miksujemy.

masa śmietankowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy
zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę dokładnie
mieszając. Lekko przestudzoną wlewamy powoli do śmietany i delikatnie miksujemy do
równomiernego jej rozprowadzenia. Rozkruszone biszkopty mieszamy z rozdrobnioną
czekoladą i dodajemy porcjami do śmietany. Czynności te wykonujemy szybko ze
względu na tężenie masy. Z tego też względu lepiej jest dawać ciepłą żelatynę do ubitej
śmietany.

biszkopt z ryżem:

Jedną połowę biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy całość
masy śmietankowej. Przykrywamy drugą połową biszkopta. Smarujemy masą orzechową i
obsypujemy ryżem preparowanym. Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym.

wkuchennymoknie.blox.pl/html

Biszkopt z ryżem - dagmara_65 30.04.10, 10:11    
Re: Biszkopt z ryżem - katarzyna_sar 30.04.10, 12:25    
Re: Biszkopt z ryżem - dagmara_65 01.05.10, 00:53    
Re: Biszkopt z ryżem - dzika41 30.04.10, 23:09    
Re: Biszkopt z ryżem - dagmara_65 01.05.10, 01:00    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd