FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Młoda kapusta w śmietanie
   buterfly5   04.05.10, 16:38 zarchiwizowany
Danie mało fotogeniczne a i przepis może się komuś wydać dziwny ale ręczę, że smak
jest wyborny. Przepis mojej babci, ulepszony nieco dzięki wskazówkom z
książki "Nastolatki gotują" Jak tylko pojawi się młoda kapusta o niczym innym nie myślę:)
Potrzebujemy:
1 duuuużą główkę kapusty (moja była spora, ale się skurczyła bardzo w gotowaniu, więc
przeważa boczek, co bardzo cieszy mojego mięsożernego męża, zazwyczaj jak kapusta
jest młodziutka, biorę 2-3 główki)
kawałek surowego boczku (ew. słoninki)
1 jabłko
1 pomidor
1 cebula
1 mała śmietana
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, cukier
koperek
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy
1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach,
sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, Boczek kroimy w kosteczkę,
smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopił
zachowujemy) Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz i
podsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty,
wlewamy śmietanę (zazwyczaj robię z kwaśną typu "kesem", dziś miałam tylko słodką
18%... nie zauważyłam różnicy) Posypujemy gruuuubo świeżym koperkiem i... wcinamy!
Do kapustki najlepiej pasują młode ziemniaczki ale i z chlebem na kolację nikt nie gardzi:)







--
Jedynka gotuje
Mój blog o wszystkim i o niczym

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   beata19735   04.05.10, 17:32 zarchiwizowany
jak ja kocham taka kapustke.Jak najbardziej fotogieniczna Twoja kapustka,ja ja
czuje w ustach-PYCHA!

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   fettinia   04.05.10, 18:54 zarchiwizowany
Ja to jeszcze o mlodej kapuscie moge pomarzyc:/ dobrze bedzie jak sie w czerwcu
pojawi:/
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   ancyk.62   04.05.10, 19:01 zarchiwizowany
Jakie pyszności!!!...fotka super..prawie czuję zapach i smak:))) Juz wiem co jutro kupie na
ryneczku. Co prawda jestem na diecie więc zrobię wersje bardziej dietetryczną...ale już
złapałam smaka. Zawsze na wiosne młoda kapucha mną rządzi...ale nigdy nie dodawałam
smietany...a wiem ,że inni tak robią...może spróbuję też:))

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   buterfly5   04.05.10, 19:29 zarchiwizowany
Ja też na diecie, ale nie mogłam się oprzeć:-& A śmietana to naprawdę doskonały
dodatek do młodej kapusty. Spróbuj, ja biorę na siebie odpowiedzialność i zjem, jak Ci nie
zasmakuje;-)
--
Jedynka gotuje
Mój blog o wszystkim i o niczym

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   363636r   05.05.10, 10:49 zarchiwizowany
Dlaczego dziwny? Kapusta i śmietana bardzo do siebie pasują. Nawet do kiszonej,
weź gulasz szegedyński i inne jeszcze węgierskie dania z kiszoną kapustą i
kwaśną śmietaną.
Tyle, że ja jeszcze na młodą kapustę poczekam. Dopiero w czerwcu się zajadam :0).
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   alinka_li   21.05.10, 13:59 zarchiwizowany
Potwierdzam, kapusta kiszona i śmietana to świetne połączenie: ostatnio
ugotowałam zupę chłopską lub wiejską, nie pamiętam dokładnie, z przepisu z
Kulinarnego Atlasu Świata, Węgry. Jeszcze mam trochę w zamrażarce, moze będzie
jeszcze okazja zrobić fotkę i wstawić do Galerii...
--
Złóż podpis

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   mhr-cs   05.05.10, 11:51 zarchiwizowany
napewno smaczne,
bo to z wygladem
nie ma nic wspolnego




  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   sowa_nie_sowa   05.05.10, 14:04 zarchiwizowany
Zapisałam do zrobienia, brzmi i wygląda pysznie:)

--
Moja kuchnia - Montignac II faza

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   evabloggerka   05.05.10, 18:25 zarchiwizowany
Też mi się spodobała, ale poczekam jeszcze chwilę, aż pojawi się nasza krajowa.
--
Mój blog z przepisami
Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   figgin1   05.05.10, 18:58 zarchiwizowany
Łe, takiej to ja nie lubię. Wolę duszoną na masełku, z koperkiem i śmietaną
jeno. Nie rozumiem po co dodawać boczek czy pomidory, zabijające smak tego
delikatnego warzywa. Ale de gustibus...
--
Prawda cię wywali!

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   buterfly5   05.05.10, 20:09 zarchiwizowany
Moja kapustka to danie samodzielne, więc uważam, że boczek jest jak najbardziej na
miejscu... Co innego, jak robię zasmażaną do schabowego na przykład. A pomidor (1 na
gar kapusty) nie czyni potrawy pomidorową a jedynie dodaje ciut świeżości. Twoja, na
masełku pewnie też pyszna:)
--
Jedynka gotuje
Mój blog o wszystkim i o niczym

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   beata19735   06.05.10, 10:29 zarchiwizowany
do tego mlode kartofelki z maselkiem i koperkiem mhm,mniaaaam!

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   dobixx   06.05.10, 16:20 zarchiwizowany
wyglada apetycznie, jedyne co mnie zniecheca to obawa że moje jelita nie zniosa takiego
mixu,pzdr

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   shachar   07.05.10, 04:15 zarchiwizowany
nigdy! nie jadlam kapusty ze smietana. Co nie znaczy,ze jest to zestawienie niejadalne, po
prostu w rejonach w ktorych sie obracalam, dodawano koper, ew. pomidory.

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   buterfly5   07.05.10, 09:50 zarchiwizowany
Spróbuj, naprawdę warto.
--
Jedynka gotuje
Mój blog o wszystkim i o niczym

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   aganiok32   09.05.10, 22:33 zarchiwizowany
zrobiłam wczoraj. Nie jestem fanką młodej kapusty - chyba powinnam napisać - nie byłam, aż
spróbowałam tej wg Twojego przepisu. Kapustka była po prostu rewelacyjna. :)

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   beata19735   10.05.10, 06:58 zarchiwizowany
aganiok (tez tak mnie nazywali:)) jestem w stanie Ciebie bardzo dobrze
zrozumiec:) Ta kapustka ma wszystkie kapustki pod soba.

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   buterfly5   10.05.10, 09:34 zarchiwizowany
Cieszę się bardzo, że smakowała. Ciśnie mi się na usta: a nie mówiłam;-)
--
Jedynka gotuje
Mój blog o wszystkim i o niczym

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   ewak224   10.05.10, 15:57 zarchiwizowany
Moja jest podobna.Nie daje smietany,jablka,pomidora.
Natomiast pieprz i cytryne.Zasmazke obowiazkowo.
A jaka dobra z kopytkami.
--
"Naród z nas wielki, a obywatel żaden"
K.Norwid

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   ancyk.62   10.05.10, 22:10 zarchiwizowany
ok...do kaspustki ze smietaną dam się ostatecznie chyba przekonać...zaryzykuję...ale do
towarzytwa kopytek...NIGDY w ZYCIU !!...toz to profanacja młodej kapusty!!!!...ale skoro
smakuje komus to niech smakuje....co mi tam:)))

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   smutas13   11.05.10, 13:28 zarchiwizowany
Szkoda, że na Twój wątek trafiłam dopiero teraz. Dziś ugotowałam młodą kapustę,
ale wciąż wydaje mi się, że czegoś jej brakuje i nie wiem, czego:( ?

Została mi jeszcze połowa główki. Za dwa dni wypróbuję Twój przepis.

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   smutas13   11.05.10, 13:31 zarchiwizowany
Albo...faktycznie Rafał36 ma rację, że na dobrą kapustę trzeba zaczekać do czerwca?

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   beata19735   11.05.10, 14:20 zarchiwizowany
a ja jak robie moja kapustke na krotko(tak ja nazywam) dodaje odrobine cukru i
balsamico biale.Troszeczke,ale nadaje picu.To na wersje bez smietany.Wszystko
inne tak.

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   kocila   11.05.10, 23:49 zarchiwizowany
Zrobiłam i ja !
Jest pyszna. Dodałam mniej śmietany bo na porcję z jednej główki jakoś za dużo mi się
wydawało. Podałam z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Tak po prawdzie to tych
dodatków mogłoby nie być :)

--
grubajadzia.blogspot.com

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   ewagorak   21.05.10, 20:50 zarchiwizowany
Że ja sama nie wpadłam na to by jabłko dodać do kapustki ;) Na pewno spróbuję.
Moja kapustka jest zawsze z dodatkiem cytryny, a pomidora czasem zastępuje łyżką
koncentratu. Tłustości (boczek) i zasmażki nie uznaję.

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   alinka_li   02.07.10, 15:35 zarchiwizowany
Robiłam niedawno, ale jednak smaczniejsze było tuż przed dodaniem śmietany.
--
"Kto czyta książki, żyje podwójnie"
U. Eco

  Re: Młoda kapusta w śmietanie
   beata19735   02.07.10, 16:31 zarchiwizowany
a tu moja bez smietany."Na szybko"jak ja zwe. Podpiekam boczek,cebule,dorzucam
marchewke ,zeby sie w tluszczu troche poddusila.Zblanszowana kapuste dodaje do
garnka nie dodaje zadnej wody,zadnego wywaru NIC. Dusi sie troche dodaje
sol,odrobine vegety,odrobine cukru,balsamico crema jasne (slodko-kwasne) na
koniec posypuje koperkiem.

Talerz nie spcjalnie udrapowany.Tak jemy.Nie chcialo mis ie upiekszac dla zdjecia:)



Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd