FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Rybki i owoce morza po hiszpańsku

Weekend pod znakiem morza urządziliśmy sobie już jakiś czas temu, ale zdjęcia
się gdzieś zawieruszyły i dopiero teraz udało się je odnaleźć. Ale do rzeczy:
na naszym morskim stole pojawiły się:

1. boquerones fritos: czyli smażone bokerony (po polsku ta rybka nazywa się
sardela europejska). Rybki te są tu bardzo popularne, właśnie pod postacią
smażonych lub też marynowanych w zalewie octowej. Kupuje się je w całości,
ładnie oczyszcza (my pozbywamy je główki i kręgosłupa, choć jest tak mały, że
można jeść i z nim), obtaczamy w mące (niedużo) i siup na głęboki tłuszcz.
Podaje się je z cytrynką, musztarda widoczna na zdjęciu to już mój wynalazek
(z musztarda i cytryna smakują mi najlepiej!). Rybki są przepyszne. Jemy je
rękoma, chwytając za ogonki i do buzi!

2. almejas a la marinera (czyli małże po marynarsku). Jak widać na zdjęciu,
nie są to typowe czarne małże, tylko dużo mniejsze o jasnych biało-brązowych
skorupach. Są bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Świeże małże
należy namoczyć w wodzie przed ich przygotowanie (najlepiej kilka godzin, ale
pół godzinki tez powinno wystarczyć). W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę z
oliwek (tak, aby pokryła dno), dodajemy ze dwa poszatkowane ząbki czosnku,
mieszamy i po chwili wrzucamy małże, zalewamy odrobinką białego wina
(niekoniecznie) i przykrywamy, zmniejszając trochę ogień. Pod wpływem gorąca
małże zaczną się otwierać, oddając z wnętrza muszli trochę wody morskiej,
która jak wiemy jest słona, dlatego do dania nie dodajemy już soli. Po kilku
minutach małże są gotowe (te, które się nie otworzyły musiały być martwe przed
wrzuceniem ich na patelnię - tak, tak, biedne małże giną w garnku.. - i nie
należy ich jeść). Małże można posypać natką pietruszki. Jemy rękoma, chwytając
muszelki strona bez "mięska" a tą z mięskiem wsuwając do buzi. Jak już nie ma
małż, to chlebkiem wyjadamy sos. Jest pyszny!

3. Pulpo a la gallega (ośmiornica po galicyjsku). My kupujemy już ugotowaną
ośmiornicę (taka pojawia się w pobliskim sklepie w piątki i soboty), więc
przygotowanie jej jest na prawdę proste. Nogi tniemy nożyczkami na plasterki,
układamy w żaroodpornym naczyniu, solimy i wkładamy na kilka minut do
rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Ośmiornica ma się jedynie podgrzać, nie
powinna puścić za dużo wody. Po wyjęciu jej z piekarnika, polewamy dobrą oliwą
z oliwek i posypujemy wędzona papryka w proszku i gotowe! Z uwagi na fakt, że
ośmiornica zawiera mało kalorii i aby dostarczyć trochę węglowodanów,
tradycyjnie danie to podaje się na plasterkach gotowanych kartofli (choć
wersja z kartofelkami jest przepyszna, my tym razem z niej zrezygnowaliśmy).
Ośmiornicę po galicyjsku powinno się serwować na płaskiej, okrągłej drewnianej
deseczce, której się jeszcze nie dorobiliśmy.

Jeżeli ktoś ma ochotę samemu ugotować ośmiornicę to w internecie można znaleźć
odpowiednie instrukcje. Wtedy dania nie trzeba podgrzewać w piekarniku: tnie
się jeszcze gorące nogi i od razu podaje.

4. Misz masz nasz własny a la tempura czyli krewetki i warzywa (papryka i
krążki cebuli) smażone w cieście z mąki i lodowatej wody, podawane z gotowym
sosem słodko-kwaśnym.

SMACZNEGO!

Rybki i owoce morza po hiszpańsku - monita01 15.05.10, 19:59    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - monita01 15.05.10, 20:01    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - siostraheli 15.05.10, 21:08    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - krysia2000 15.05.10, 21:21    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - monita01 15.05.10, 21:45    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - marghe_72 16.05.10, 01:00    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - monita01 16.05.10, 11:31    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - anthonyb 16.05.10, 12:14    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - monita01 16.05.10, 15:18    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - felinecaline 16.05.10, 15:47    
Re: Rybki i owoce morza po hiszpańsku - monita01 16.05.10, 15:55    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd