FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Japka z budyniem? Czarnym??

A tak! I to jeszcze na kruchym spodzie, żeby było arcyfrancusko. Powinnam się
pewnie podczepić pod wątek zbiorczy z tartami, ale nie mogę teraz znaleźć.
Rano poszukam, to dorzucę i tam.

Francuska kaszanka, czyli boudin noir, podawana z karmelizowanymi na maśle
jabłkami, to częsta przekąska tamtejszych biznesmenów. Tak mi przynajmniej
powiedział Mirek, a że ostatnio chciałby w życiu robić coś tylko więcej niż
się na budowy najmować, lub jeździć ciężarówką, to postanowiłam mu zrobić
niespodziankę i upiekłam taką tatrę, na zachętę. Mesię Zasmażka i jego
"Pastry" po raz kolejny mnie nie zawiedli. Pyszotka, choć dla kolegów Mirka z
pracy cokolwiek dziwne zestawienie. No ale oni się na mielonych z ziemniakami
chowali i nawet surówka z marchewki skropiona cytryną to dla nich jakieś
nowoczesne fanaberie.

Spód kruchy niesłodki z:

* 250g mąki pszennej zwykłej (typ 500);
* 150g masła, lekko rozmiękłego;
* łyżeczki soli;
* szczypty cukru drobnoziarnistego;
* 1 jaja;
* 1 łyżki zimnego mleka.

Z tych wielkości wyjdzie więcej niż potrzeba, ale od przybytku głowa nie boli.
To co zostało siedzi w lodówce i w sobotę tarteletki jabłkowe będą, z kremem
ciastkarskim i glazurą z syropu. Ciasto zagniotłam maszynowo, żeby rąk nie
brudzić nadto. Uformowałam kulę i włożyłam do lodówki na 2h. Następnie
przygotowałam formę sandwiczówkę, okrągłą, płytką i z gładkim brzegiem.
Rozwałkowałam ciasto na grubość ok. 2-3mm i wyłożyłam nim formę. Podpiekłam na
ślepo w 190°C: najpierw ok.20 minut z obciążeniem spodu, a potem 15 min. bez
obciążenia, żeby dobrze osuszyć. Na koniec zrobiłam sztuczkę pomagającą
zapobiec przemakaniu gotowego spodu mokrym obkładem i jeszcze gorący
przesmarowałam kurzym białkiem. Etapy wykładania formy i podpiekania na
załączonej fotce nr 3. Niestety, mimo usilnych starań brzegi mi się zbiegły
zdeka i pogięły, ale to żaden powód do rozpaczy. Smakuje tak samo jak proste
niczym z żurnala.

Nadzienie:

* jedno pęto czarnego puddingu, ok. 30cm długości;
* 2 jabłka babcie kowalskie;
* 2 średnie cebule;
* 3 łyżki masła;
* 2 łyżki cukru;
* 30ml kalwadosu (opcja, choć zalecana);
* sól, pieprz, do smaku;
* świeży tymianek, kilka gałązek.

Cebulę skroiłam na cieniuśkie plasterki i na łyżce masła zesmażyłam delikatnie
na jasnozłoto i półmiękko. Wyłożyłam nią spód tarty.

Pudding obrałam z foliowego flaka i pokroiłam w chłopskie, grube plastry. Na
łyżce masła podsmażyłam z obu stron, aż ściemniały i kuchnię wypełniły cudnym,
słodkawym aromatem. Ułożyłam na tarcie, na cebuli.

Jabłka obrałam, pokroiłam w ćwiartki, gniazda pestkowe wycięłam. Stopiłam
masło z cukrem i kalwadosem, aż zaczęło brązowieć. Usmażyłam w tym jabłka, aż
się zarumieniły, ale jeszcze nie rozmiękły, zachowując soczysty chrup.
Dołożyłam do tarty, pomiędzy plastry puddingu. Polałam całość maślanym
karmelem, który się ostał na patelni. Spokojnie mogłam więcej masła z cukrem
zesmażyć, żeby było zacniej i kolorowiej, ale bez przesady: nie estem szefową
restauracji z gwiazdką Michelina. Wsadziłam do piekarnika na 10 minutek, żeby
podgrzać. Wyjęłam z formy, dosmaczyłam solą i pieprzem, udekorowałam
tymiankiem i zielskiem, co się nawinęło.

Wyszło sześć lekkich porcji, w sam raz na lunch, albo chudą, towarzyską
wieczerzę z dobrym, półsłodkim białym do akompaniamentu. Chociaż jakąś
superfanką krwawych kiełbas nie jestem, to dobrą kaszankę docenić potrafię i
mówię Wam, że ten zestaw jeszcze powtórzę nie raz.

A teraz nyny.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 21.05.10, 04:06    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - szadoka 21.05.10, 08:47    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - 363636r 21.05.10, 10:00    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - azalijazaza 21.05.10, 10:17    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - azalijazaza 21.05.10, 10:35    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 21.05.10, 10:42    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 21.05.10, 10:37    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - 363636r 21.05.10, 10:58    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - 363636r 21.05.10, 11:07    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 21.05.10, 11:20    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - 363636r 21.05.10, 11:30    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - felinecaline 21.05.10, 11:42    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - momas 21.05.10, 13:16    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - szadoka 23.05.10, 11:26    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - sylwia1607 21.05.10, 10:30    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 21.05.10, 10:43    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - sylwia1607 21.05.10, 11:13    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - pani.serwusowa 21.05.10, 10:52    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - fettinia 21.05.10, 12:40    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 21.05.10, 14:05    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - azalijazaza 21.05.10, 16:24    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - e-lolka 29.05.10, 09:34    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - e-lolka 29.05.10, 09:39    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - emigrantka34 21.05.10, 17:42    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - a74-7 21.05.10, 18:15    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - bobralus 22.05.10, 15:55    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 22.05.10, 20:55    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - a74-7 23.05.10, 15:04    
Re: Japka z budyniem? Czarnym?? - krysia2000 23.05.10, 21:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd