FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Wiosenny karmazyn pod pomidorową salsą

Jest to świeże, kolorowe i zdrowe danie dla wielbicieli ryb. Ciekawe połączenie smaków,
pięknie sie prezentuje na talerzu, idealne danie zarówno na zdrowy obiad, jak i uroczystą
kolacje. Burza kolorów na talerzu

4 filety z karmazyna
mleko
2 pomidory
4 ząbki czosnku
cebula duża
2 łyżki oliwy
kilka łyżeczek zielonego pesto
sok z 1/2 cytryny
1/2 cytryny
sól
biały pieprz


Karmazyna myjemy, osyszamy, zalewamy mlekiem żeby ryba straciła swoj zapach (nie
kazdy go lubi). Moczymy ok 1h. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Robimy nasza salsę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojona
drobno cebulę, chwilę smażymy razem, dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę,
przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem smażymy. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy
z pesto. Osuszoną rybą kładziemy w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym oliwa
z oliwek. Rybę z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy z wierzchu
mieszaniną pesto i cytryny. Wkałdamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie naczynie
z rybą wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na rybę salsę z pomidorów, obkładamy
ćwiartkami cytryny i ponownie pieczemy w piekarniku 10 minut. Pachnacą rybę podajemy
po przyrządzeniu skropiona odrobiną cytryny z listkami bazyli. Oczywiście zamiast
karmazyna można uzyc innej ryby o zwartym mięsie


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

Wiosenny karmazyn pod pomidorową salsą - bernadeta75 24.05.10, 13:16    
[...] - jotomx 24.05.10, 15:18    
Re: Wiosenny karmazyn pod pomidorową salsą - aniam123 28.05.10, 19:18    
Re: Wiosenny karmazyn pod pomidorową salsą - bernadeta75 28.05.10, 20:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd