FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

oberżynowy sernik

w sam raz dla fanów bakłażanów takich jak ja :)
Przepis Yotama Ottolenghiego
www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/mar/06/aubergine-cheesecake-vegetarian-recipe-ottolenghi
90 ml oliwy
2 małe bakłażany pokrojone na 2 cm plastry
sól i czarny pieprz
150 g fety
150 g kremowego serka
60 ml tłustej śmietanki
3 jajka
150 g małych pomidorków śliwkowych (użyłam okrągłych) pokrojonych na pół
2 łyżki podartych liści oregano
3/4 łyżeczki zataru, to mieszanka przypraw z Bliskiego Wschodu - (niekonieczne)

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Wykładamy folią dno i boki głębokiej, kwadratowej,
formy do pieczenia - wymiar 19 cm (lub okrągłej o średnicy 22 cm) smarujemy oliwą -
użyłam kamionkowej formy do zapiekania, więc nie wykładałam jej już folią. Plastry
bakłażana wykładamy na blachę obłożoną papierem do pieczenia smarujemy 4 łyżkami
oliwy, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok. 40 minut aż oberżyny będą miękkie i złote. Gdy się
upieką, wyjmujemy je i odkładamy żeby ostygły. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do
150 stopni.
W misce ubijamy razem sery, śmietanę i jajka z pieprzem do otrzymania gładkiej masy.
Plastry bakłażana układamy ciasno w formie, tak aby brzegi zachodziły na siebie, mają
prawie stać jeden obok drugiego, pozostałe puste miejsca wypełniamy pomidorkami i
posypujemy całość połową oregano.
Wylewamy na wierch ser, tak aby było widać część plastrów i pomidorków, posypujemy
resztą oregano. Zapiekamy ok. 30 minut lub do ścięcia masy - po 30 minut zwiększyłam
temperaturę do 170 stopni i przestawiłam na grzanie tylko do góry, bo masa się jeszcze
nieco trzęsła ;-)
Zostawić sernik do ostygnięcia do temperatury pokojowej, wyjąć z formy, przed samym
podaniem posmarować pozostałą oliwą wymieszaną z zatarem lub samą oliwą.
Naprawdę pyszna rzecz :)
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt
zielenina.blogspot.com/

oberżynowy sernik - poughkeepsie 10.06.10, 14:15    
Re: oberżynowy sernik - marnaz 10.06.10, 15:25    
Re: oberżynowy sernik - cipcipkurka 10.06.10, 15:49    
Re: oberżynowy sernik - kaiserka 10.06.10, 15:56    
Re: oberżynowy sernik - fettinia 10.06.10, 17:13    
Re: oberżynowy sernik - inaa1 10.06.10, 20:49    
Re: oberżynowy sernik - poughkeepsie 10.06.10, 21:30    
Re: oberżynowy sernik - marnaz 27.07.10, 14:28    
Re: oberżynowy sernik - thiessa 27.07.10, 20:00    
Re: oberżynowy sernik - siostraheli 28.07.10, 22:23    
bierzcie i jedzcie ;-) - poughkeepsie 29.07.10, 10:49    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd