FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

pianka truskawkowa

przepis nie jest mój, mignął mi na blogu kulinarnym (biję się w piersi, bo nie
pamiętam kogo, ale za to publicznie dziękuję). zmodyfikowałam go nieco, gdyż
jestem z klanu łączącego chętnie kefir z truskawkami. i zmodyfikuję go
jeszcze, bo zamierzam wymienić żelatynę na agar i zrezygnować z galaretki,
jako takiej.

a sam przepis, na ceramiczną foremkę 20 x 30 cm:
- tak z 0,75 kg truskawek
- 0,5 litra kefiru - najlepiej z Krasnegostawu
- 1 galaretka truskawkowa na 0,5 litra wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru (bo ma być kwaśna!)

i tak. galaretkę z żelatyną ekstra zalewamy gorącą wodą (uwaga! wzięłam
niecałą szklankę wody), mieszamy i chłodzimy do pokojowej temperatury. w tym
czasie truskawki myjemy i pozbawiamy zielonego, najładniejsze odkładamy do
dekoracji. resztę miksujemy z cukrem, dodajemy galaretkę (zimną) i kefir.
miksujemy, aż się porządnie spieni. wylewamy do wybranej przez nas formy i do
lodówki. jak zacznie gęstnieć to dekorujemy pozostałymi truskawkami. i tyle.
--
Kołysz się w miętowej mgle...

Świat widziany kocim okiem.
Zapraszam do kociej kuchni.

pianka truskawkowa - agao_72 14.06.10, 22:50    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd