FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Chleb szpinakowy z dynią i słonecznikiem

Chciałam bardzo, po raz kolejny, upiec chleb w kolorze zielonym. Po raz
kolejny mi się nie udało, ale chleb jest bardzo dobry.

Chleb szpinakowy z dynią i słonecznikiem:

* 100 g (1dl) zakwasu żytniego,
* 300 g (3 dl) wody,
* 6 g świeżych drożdzy,
* 200 g mąki pszennej (u mnie Manitoba)
* 150 g mąki orkiszowej
* 2 łyżki suszonej pietruszki
* 4 łyżki ziaren słonecznika
* 6 łyżek ziaren dyni
* 200 g mrożonego szpinaku
* 50 g otrębów owsianych
* 6 g (1 łyżeczka) soli

Rozmrozić szpinak (na b. małym ogniu ok. 10-15 min). Wymieszać z wodą.
Wymieszać wodę szpinakową i dodać drożdże, które maja się rozpuścić. Dodać
mąkę i wszystko pozostałe i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się
wszystkich składników. Zostawić przykryte na ok. godzinę.
Przykryć folią plastikową i zostawić na 1 godzinę lub troche więcej. Ciasto ma
wyraźnie urosnąć w tym czasie. Następnie wymieszać ciasto za pomocą łyżki,
mieszając od dołu do góry, uzyskując w ten sposób coś w rodzaju naprężania
ciasta.Powtórzyć tę czynność dwukrotnie, co godzinę. Po ostatnim mieszaniu
pozwolić, żeby ciasto rosło, aż się podwoi. Wyłożyć ciasto, które jest dość
rzadkie, na wysypaną bardzo obficie mąką, ścierkę kuchenna rozłożoną na
blacie. Rozciągnąć w kształt kwadratu i poskładać formując zgrabną paczuszkę
Przełożyć paczuszkę ze ścierka do durszlaka i przykryć.. Ma trochę urosnąć. U
mnie trwało to ok. 1 godziny. W tym czasie nagrzać piecyk do temperatury 250
stopni, wstawiając do środka żeliwny garnek z pokrywką, lub inne naczynie z
pokrywką. Wyjąć nagrzany garnek z piekarnika, i przełożyć delikatnie ciasto do
garnka. Przykryć i wstawić do pieca. Po 15 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć
temperaturę do 230 stopni i dopiec chleb przez 20-25 minut. Wyjąć garnek i
wyrzucić chleb do ostygnięcia na kratkę.


Chleb polecam, ma chrupącą skórkę, sympatyczne dziurki i ciekawy smak, nawet
jeśli nie jest zielony.
I w dodatku jest taki przyjemnie wilgotny. W sprawie koloru będę dalej
eksperymentować.

--
na 4 ręce

Chleb szpinakowy z dynią i słonecznikiem - kaiserka 25.06.10, 00:22    
Re: Chleb szpinakowy z dynią i słonecznikiem - cipcipkurka 26.06.10, 08:21    
Re: Chleb szpinakowy z dynią i słonecznikiem - gladys_g 26.06.10, 18:41    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd