FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort truskawkowo - rumowy

Tort jest bardzo smaczny, delikatny, trochę pracochłonny, ale warto chociaż raz zrobić.
Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Minimalnie zmodyfikowałam.

Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
12o g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
15 g ciemnego kakao

Składniki kremu truskawkowego:
300g truskawek
150 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki kremowej 30%

Składniki kremu rumowego:
3 żółtka
40 g cukru
50 ml mleka
szczypta soli
3 łyżeczki żelatyny
30 ml rumu
350 ml śmietanki kremowej 30%

Składniki polewy czekoladowo - karmelowej :
2 tabliczki czekolady deserowej (200 g)
65 g cukru
2 łyżki wody
60 ml mleka
40 ml śmietanki kremowej 30%

Składniki do dekoracji:
1 małe opakowanie płatków migdałowych
150 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilkanaście ładnych truskawek

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sól, cukier porcjami, a następnie po 1 żółtku.
Ubijajamy na puszysty krem. Mieszamy obie mąki z kakao i wsiewamy stopniowo do masy
jajecznej delikatnie mieszając. Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 minut. Ciasto odstawiamy do
przestudzenia. Najlepiej upiec w przeddzień wykonywania tortu. Wierz biszkoptu ścinamy
przed położeniem masy truskawkowej.

Wykonanie kremu truskawkowego:

Truskawki miksujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody do
napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ wrzątku. Śmietanę miksujemy na sztywno.
Małymi porcjami dajemy zmiksowane truskawki i wlewamy przestudzoną płynną żelatynę.
Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.

Wykonanie kremu rumowego:

Żółtka ucieramy z cukrem. Zagotowujemy mleko z solą. Stale mieszając, wlewamy do
mleka żółtkową masę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż krem stężeje (stale mieszamy).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na
sztywno. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową i rum. Na końcu wlewamy płynną
żelatynę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na masę truskawkową.
Ponownie wstawiamy do lodówki.

Wykonanie polewy czekoladowo - karmelowej:

Doprowadzamy do wrzenia 2 łyżki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż masa
zgęstnieje i uzyska jasnobrązową barwę. Dodajemy mleko i śmietanę. Gdyby masa
stwardniała delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając.
Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu.
Gdy czekolada rozpuści się, zestawiamy z ognia i dalej mieszamy. Przestudzoną i
zagęszczoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego tortu. Dekorujemy kleksami
ubitej z cukrami śmietany, połówkami truskawek i płatkami migdałowymi wg upodobań.

wkuchennymoknie.blox.pl/html

Tort truskawkowo - rumowy - dagmara_65 02.07.10, 11:11    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - pani.serwusowa 02.07.10, 11:21    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - alinka_li 02.07.10, 12:00    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - sylwia1607 02.07.10, 16:35    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - ajer2 02.07.10, 18:49    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - whipstick 02.07.10, 19:53    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - jastii 03.07.10, 00:07    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - nobullshit 03.07.10, 01:32    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - bernadeta75 03.07.10, 11:03    
Re: Tort truskawkowo - rumowy - czarna.perla 06.07.10, 18:52    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd