FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Avgolemono

Czyli bardzo prosta grecka zupa jajeczno-cytrynowa. Mimo, że jedzona na ciepło
jest bardzo orzeźwiająca i idealna na lato. Dziś jedliśmy na obiad. Mniammm!
Że się tak wyrażę ;)
Przepis mam z jakiejś strony www, niestety nie pamiętam skąd, bo już trochę ją
mam, ale sporo na nią przepisów podaje wujek Google.

Składniki (na 2 osoby + jedną dokładkę):
- 1,5 l dobrego bulionu drobiowego, lub warzywnego. Ja zrobiłam wczoraj rosół
z nogi indyka. Od biedy może być i z bulionetki, choć smak nie będzie taki
sam, nie oszukujmy się (ale ponoć lepsza od kostki rosołowej). OT: Czy w
Warszawie można dostać polski bulion w kartonie? Nigdzie nie widziałam poza
brytyjskim w Marks&Spencer.
- 3 jajka
- 1 spora cytryna (lub 2 małe)
- drobny makaron lub ryż (ja użyłam brązowego ryżu, a jadłam wcześniej z
makaronem. Chyba nawet z ryżem bardziej mi smakowało)
- opcjonalnie, gotowane mięso drobiowe z wywaru
- posiekana pietruszka
- plasterki cytryny do dekoracji
- czarny pieprz świeżo mielony

Do gotującego się bulionu wrzucić ryż/makaron i gotować do oczekiwanej
miękkości. Ryż gotuje się dłużej więc miałam więcej czasu. Przy makaronie to
trochę walka z czasem i potrzebna dobra koordynacja, a nawet pomocnik. :)
Do miski wbić jajka i ubić je, aż się porządnie spienią. Wtedy wlać sok z
cytryny. Zamieszać. Gdy ryż/makaron jest już al dente, zdjąć go z gazu i
powoli wlać chochlę wywaru do mieszanki jajeczno-cytrynowej. Intensywnie
zamieszać. Tak samo postąpić z drugą, trzecią i czwartą chochlą. Potem
mieszając trzepaczką w garnku, wlewać mieszaninę z miski do garnka cienką
strużką. Trzeba to robić uważnie i bez pośpiechu, inaczej istnieje ryzyko, że
jajka się zetną.
Na dnie miseczek ułożyłam porwane kawałki gotowanego indyka, a zupę z ryżem
posypałam pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. Mój M. dodał jeszcze do
swojej dokładki posiekaną chili i też mu smakowało.
Polecam. :)


--
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się
zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

Avgolemono - jastii 08.07.10, 17:43    
ano, zawodowo, jedyna zupa podawana - jacek1f 08.07.10, 18:53    
Re: ano, zawodowo, jedyna zupa podawana - kaiserka 08.07.10, 20:10    
Re: Avgolemono - marnaz 08.07.10, 21:32    
Re: Avgolemono - krysia2000 08.07.10, 21:42    
Re: Avgolemono - catn1p 09.07.10, 03:05    
Re: Avgolemono - fettinia 09.07.10, 09:45    
Re: Avgolemono - jastii 09.07.10, 10:38    
Re: Avgolemono - alinka_li 09.07.10, 10:53    
Jasti, pozwolisz, że dodam avgo Twoje do wątku - jacek1f 09.07.10, 16:41    
Jacku, ależ bardzo proszę :) - jastii 13.07.10, 08:57    
jużeś dodana:-) n/t - jacek1f 13.07.10, 11:00    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd