FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Zielnik kulinarny
   nobullshit   21.07.10, 23:34 zarchiwizowany
Zdarza nam się używać w kuchni różnego "dziwnego" zielska.
Szellka pokazała nam w tym sezonie sałatkę z musztardowcem:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111588963,111588963.html
Thiessa od dawna zajada się portulaką:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98932044,98932044.html
Ja w zeszłym roku wymyśliłam pesto z ogórecznika:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96770654,96770654.html
A Miss_Coco w tym roku - pesto z pokrzyw i podagrycznika:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96770654,112945237.html
Kilka przykładów, które pierwsze przyszły mi do głowy.

Może - jeśli ktoś ma ochotę - będziemy umieszczać takie przepisy w jednym wątku?



  Placuszki z ogórecznikiem
   nobullshit   21.07.10, 23:37 zarchiwizowany
Przepis od Jo.hanny, brzmi następująco:

frittelle z ogorecznikiem
1 peczek ogorecznika
200 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki startego parmezanu
2 jajka
oliwa do smazenia
sol/pieprz
Jajka rozbeltac, dodac make przesiana z proszkiem do pieczenia, szklanke
zimnej wody, parmezan, sol i pieprz. Wszystko dobrze zmiksowac. Przykryc
i odstawic na min. 2 godziny. Oczyszczone listki ogorecznika pokroic w
cienkie paseczki, wrzucic do ciasta, dobrze wszystko wymieszac. Na
bardzo goraca oliwe nakladac lyzke ciasto. Smazyc do zlocistosci :-)
Jesc natychmiast. Mozna skropic cytryna.

Bardzo mi smakowały.



  Sos "holenderski" z trybulą
   nobullshit   21.07.10, 23:44 zarchiwizowany
Przepis z książki "Polski zielnik kulinarny" Barbary i Adama Podgórskich

3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego (użyłam rybnego, bo sos miał być do
ryby)
5 żółtek
20 g masła
2 łyżki śmietanki kremówki
sok z cytryny
sól, biały pieprz
20 g kaparów
pęczek posiekanej trybuli, natki pietruszki, koperku i szczypiorku

Zagotować wino z bulionem, wystudzić, wymieszać z żółtkami. Wstawić do garnka z
wrzącą wodą i ubijać rózgą do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i nadal ubijając dodać
masło. Kapary i zieleninę wymieszać ze śmietanką i dodać do sosu. Podawać do ryb
i potraw z warzyw.
Dzięki trybuli sos miał ciekawy, jakby lekko anyżkowy smak. Zrobiłam go z połowy
proporcji i wyszło więcej niż potrzeba do dwóch kawałków ryby.


  Sałatka z pieczarek i trybuli
   nobullshit   21.07.10, 23:48 zarchiwizowany
Przepis również z "Polskiego zielnika kulinarnego".
250 g pieczarek
sok z cytryny
4-5 łyżek oliwy
sól, czarny pieprz
garść posiekanej trybuli

Pieczarki umyć i osuszyć (ja nie myję, ja obieram), pokroić w cienkie plasterki,
skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą i posypać trybulą.

Bez ekstazy, ale fajne, "inne".


  Re: Sałatka z pieczarek i trybuli
   mhr2   18.05.11, 13:57 zarchiwizowany
nobullshit napisała:

> Pieczarki umyć i osuszyć (ja nie myję, ja obieram),

obierac pieczarki,gdzie jest smak i aromat,na to bym nie wpadla(?)

  Re: Zielnik kulinarny
   cipcipkurka   22.07.10, 07:00 zarchiwizowany
No jestem pewna, że przed chwilą się dopisałam, a posta ni ma :-/

NB, fajny wątek, ja tam lubię zbiorcze ;-) Ogórecznik ze skrzynki, a inne zielska skąd brać?
--
life is...

  Re: Zielnik kulinarny
   nobullshit   22.07.10, 13:12 zarchiwizowany
cipcipkurka napisała:
> NB, fajny wątek, ja tam lubię zbiorcze ;-) Ogórecznik ze skrzynki, a inne
zielska skąd brać?

Trybula też z balkonu, tylko zapomniałam ją "zdjąć".
Jest trochę tego zielska w ofercie różnych gospodarstw rolnych, eko i nie-eko.
Mam nadzieję, że z czasem oferta będzie się powiększać - i przybliżać, bo nie
pojadę po pęczek musztardowca na wieś po drugiej stronie miasta.

Myślę, że w tym wątku można by też zamieszczać dania, w których wykorzystano
zielsko popularne w niekonwencjonalny sposób. Ja mam np. w planach liście
szałwii w cieście, tylko czekam, aż mi szałwia podrośnie.


--
Wydawnictwa i ich obyczaje

  Re: Zielnik kulinarny
   ania_m66   22.07.10, 14:37 zarchiwizowany
posiekana trybula smakuje cudownie w sosie cytrynowym na bazie beszamelu.
wrzucam w niego w sezonie ugotowana, pocieta na zgrabne kawalki skorzonere i
serwuje z tluczonymi ziemniakami z prazonymi grubo siekanymi orzechami wloskimi
skropionymi olejem z orzechow (wloskich of course) do tego ewentualnie jajka
mollet i mamy pyyyszny obiad :)
ogorecznika wrzucam glownie do salaty, w placki jakiekolwiek w ogole rzadko sie
bawie, ale kto wie?
--
Restore "Prezydent" from backup copy: FAILED
Catchable fatal error: Argument 1 passed to set_first_lady() must be an instance
of Wife, Cat given

  Re: Zielnik kulinarny
   thiessa   26.07.10, 22:35 zarchiwizowany
Ja mam na balkonie las szalwiowy i oczywiscie o smazeniu jej wiedzialam, ale jakos srednio
mnie to pociaga. Zastanawiam sie nad innym wykorzystaniem.
A watek bardzo fajny.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

  Re: Zielnik kulinarny
   ania_m66   26.07.10, 22:49 zarchiwizowany
do indyka z jablkami
do kurczaka z czosnkiem
w wytrawnym omlecie z duszonymi jablkami
do risotto z prawdziwkami
do zupy serowej
klasycznie do watrobki cielecej...
niemieckojezyczny googiel wypluwa setki fajnych przepisow z szalwia :)
--
I want iPhone!

  Bardzo wiosenna zupa z sałaty, rukoli i trybuli
   miss_coco   28.03.11, 16:30 zarchiwizowany
Wiosna idzie, więc pomyślałam sobie, że ten ziołowy wątek należałoby reaktywować i
czyniąc to, polecam śliczną zieloną zupę z udziałem sałaty (najzwyczajniejszej masłowej),
rukoli i trybuli. Tu, gdzie mieszkam, trybula jest bardzo popularna. Najczęściej robi się z
niej zupę, tak zwaną soupe verte. Można dostać ją świeżą, a zimą mrożoną w kostkach
jak szpinak.


główka sałaty
garść rukoli
duża łyżka drobno posiekanej trybuli
2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
2 cebule
łyżka serka boursin lub innego
przyprawy
trochę masła
półtora litra bulionu

Na rozgrzanym maśle poddusić pokrojoną na piórka cebulę, dodać sałatę i smażyć aż
zwiędnie. Dodać garść rukoli, wymieszać i poddusić. Zalać bulionem, wrzucić dość drobno
pokrojone ziemniaki, drobno posiekaną trybulę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W
międzyczasie przyprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zmiksować na gładki krem,
dodać łyżkę serka boursin (a jeśli nie mamy boursin, możemy pokombinować z serkiem
typu Filadelfia albo po prostu śmietaną.) Wymieszać, aż ser się rozpuści. Spróbować i
ewentualnie doprawić.




--
belgia od kuchni

  jak zawsze wspanialy przepis,skozystam
   mhr2   08.05.11, 10:19 zarchiwizowany
miss_coco napisała:

> Wiosna idzie, więc pomyślałam sobie, że ten ziołowy wątek należałoby reaktywowa
> ć i


  Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   mrrrrau   06.04.11, 10:51 zarchiwizowany
Jajka zapiekane z niedzwiedzim czosnkiem
Na jedna porcję:
Do kokilki wlac 2-3 łyżki śmietanki, lekko posolić, włożyć pokrojony plasterek szynki i ze
trzy listki niedzwiedziego czosnku, również grubo pokrojone. Wbić jajko, posolić
popieprzyć. Można posypac tartym serem.
Gotowac w kąpieli wodnej ok. 12 minut.
Pyszne! Idealne wiosenne śniadanie :)

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   vespertinee   08.05.11, 10:11 zarchiwizowany
Własnie odkryłam ten wątek, jaki fajny!
--
Truskawki

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   miss_coco   08.05.11, 11:02 zarchiwizowany
> Gotowac w kąpieli wodnej ok. 12 minut.
Gotowac czy zapiekac w kapieli wodnej ?
Chociaz nie wygladaja na zapieczone, bo sie nic nie przyrumienily...
A tak poza tym to bardzo apetyczne ;))

--
belgia od kuchni

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   mrrrrau   11.05.11, 08:39 zarchiwizowany
Ja gotowałam, zapiekac tez można, ale mnie się długo piekarnik nagrzewa :)

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   vandikia   13.05.11, 16:43 zarchiwizowany
bardzo bardzo!

a niedźwiedzi czosnek, to jedna z lepszych rzeczy, które odkryłam odkąd zaczęłam się
ukulturalniac kulinarnie :)

--
www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   bagatella   16.05.11, 23:24 zarchiwizowany

--
Pilotowal i Spadl

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   bagatella   16.05.11, 23:25 zarchiwizowany
--
Pilotowal i Spadl

  Re: Jajka z niedzwiedzim czosnkiem
   bagatella   16.05.11, 23:32 zarchiwizowany
Poszlo na pusto az dwa razy, nie kumam az czemu:)

Baardzo mi sie podoba twoje jajko w kapieli wodnej z aillet czyli czosnkiem
niedzwiedzim, mam jednak pytanie. Uzywasz zielonych lisci czy tych
mlodych pedow czosnkowych?
--
Pilotowal i Spadl

  tez czasem szukam,dziekuje
   mhr2   08.05.11, 11:33 zarchiwizowany
nobullshit napisała:

> Zdarza nam się używać w kuchni różnego "dziwnego" zielska.
> Szellka pokazała nam w tym sezonie sałatkę z musztardowcem:
> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111588963,111588963.html
> Thiessa od dawna zajada się portulaką:
> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98932044,98932044.html
> Ja w zeszłym roku wymyśliłam pesto z ogórecznika:
> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96770654,96770654.html
> A Miss_Coco w tym roku - pesto z pokrzyw i podagrycznika:
> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96770654,112945237.html
> Kilka przykładów, które pierwsze przyszły mi do głowy.
>
> Może - jeśli ktoś ma ochotę - będziemy umieszczać takie przepisy w jednym wątku
> ?
>


  Re: Zielnik kulinarny
   ladyjm   18.05.11, 12:14 zarchiwizowany
intrygujacy watek :)
--
MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE

  Re: Zielnik kulinarny
   turchanyi   19.05.11, 13:53 zarchiwizowany
Z mojego zielnika różne "wynalazki" lądują na talerzach. Ogórecznik, trybula, rukola,
roszponka, łoboda (zielona i czerwona) już od paru lat.
Trafiłam na ciekawe informacje tutaj:
www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,8495756,Szpinak__komosa_i_loboda___wielki_powrot_na_n
asze.html
I czekam na kolejne ciekawe zieleniny w ogrodzie. Posiałam "truskawkoszpinak", endywię
i mieszankę sałat (m.in. mizuna, komatsuna, red giant). Jak coś wyrośnie - zamelduję.

  Sałatka z ogórecznika
   nobullshit   28.06.11, 23:36 zarchiwizowany
Pomysł z książki "Polski zielnik kulinarny" Barbary i Adama Podgórskich, przepis
zmieniony.

Przepis oryginalny:
garść młodych pędów ogórecznika
1 łyżka kwiatów ogórecznika
2 cebule, drobno posiekane
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku

Przepis mój:
garść młodych liści ogórecznika (ogonki odcięłam, bo tak), liście pokroiłam w paski
bez kwiatów (skąd miałam mieć jednocześnie młode liście i kwiaty, dysponując
uprawą w jednej skrzynce na balkonie?)
1 cebula (nie chciałam, żeby za bardzo było ją czuć)
pół zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę, bo chciałam, żeby sałatka
była bardziej treściwa
koperku na oko
sos z oliwy i octu winnego
sól i pieprz, bez żadnego cukru

Przepyszne!

A przy okazji polecam pesto z ogórecznika (zrobię znowu, kiedy reszta liści
podrośnie):
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96770654,96770654.html


  Re: Sałatka z ogórecznika
   lashqueen   29.06.11, 08:01 zarchiwizowany
Robiłam risotto z ogórecznikiem, raczej pozostanie jednorazowym eksperymentem.
Kwiatki ładnie wyglądają na talerzu :)

Mam nadzieję, że nie zajadasz się zielskiem w zbyt dużych ilościach:
www.livestrong.com/article/187636-borage-toxicity/
--
Italia od kuchni - nie tylko kulinarnie

  Re: Sałatka z ogórecznika
   nobullshit   29.06.11, 20:21 zarchiwizowany
lashqueen napisała:
> Robiłam risotto z ogórecznikiem, raczej pozostanie jednorazowym eksperymentem.
A mogłabyś podać przepis? Bo mnie ogórecznik bardzo smakuje.

> Mam nadzieję, że nie zajadasz się zielskiem w zbyt dużych ilościach:
> www.livestrong.com/article/187636-borage-toxicity/
Dzięki za troskę i link, ale toksyczny może być olej z ogórecznika, a ja jem
samą roślinę i mam jej na raz jedną balkonową skrzynkę :))


--
Mamrotek wydawniczy

  Re: Sałatka z ogórecznika
   lashqueen   05.07.11, 21:45 zarchiwizowany

  Dziękuję, Lash
   nobullshit   09.07.11, 23:33 zarchiwizowany
lashqueen napisała:
> Nie chce mi się pisać, więc wklejam link :)
Nie ma sprawy, mnie się nie chciało szukać na blogu - zwłaszcza, że nie
wiedziałam, czy przepis na nim jest.
Zrobiłam, bardzo mi smakowało, ale zdjęcia nie będzie, bo fotografowanie
ristotta to wyższa szkoła jazdy. I nawet nie miałam kwiatków do przybrania. :))

  Re: Sałatka z ogórecznika
   thiessa   03.07.11, 22:20 zarchiwizowany
Na slatatke to bym sie nie odwazyla, bo klujacy ten ogorecznik jak diabli. W tym roku mam
go sporo na dzialce, bo sam sie sadzi, wiec i mlode listki mam i kwiatki. Teoretycznie, wiec
salatka do zrobienia. praktycznie, jak juz pisalam poddaje sie.
A z portulaka robilam w tamtym tygodniu dal. Przepis pochodzil z jakiegos indyjskiego bloga
i niezle to bylo.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

  Re: Sałatka z ogórecznika
   nobullshit   03.07.11, 23:09 zarchiwizowany
thiessa napisała:

> Na slatatke to bym sie nie odwazyla, bo klujacy ten ogorecznik jak diabli. W ty
> m roku mam go sporo na dzialce, bo sam sie sadzi, wiec i mlode listki mam i
kwiatki.
> Teoretycznie, wiec salatka do zrobienia. praktycznie, jak juz pisalam poddaje sie.
Ale takie młodziutkie listki w ogóle nie kłują!

> A z portulaka robilam w tamtym tygodniu dal. Przepis pochodzil z jakiegos indyj
> skiego bloga i niezle to bylo.
Możesz podać przepis? Mam trochę portulaki, którą powinnam zjeść przed urlopem,
bo mój cat-sitter zapewne ususzy mi cały balkon...


--
Mamrotek wydawniczy

  Re: Sałatka z ogórecznika
   thiessa   05.07.11, 22:19 zarchiwizowany
tutaj jest link:
www.themahanandi.org/2010/05/26/payala-kura-pappu-purslane-dal/
Oczywiscie nie maltretowalam portulaki takim dlugim gotowaniem, tylko dodalam ja nieco
pozniej.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

  Portulaka
   nobullshit   09.07.11, 23:38 zarchiwizowany
thiessa napisała:
> Oczywiscie nie maltretowalam portulaki takim dlugim gotowaniem, tylko dodalam ja
> nieco pozniej.
Ja w ogóle przepis przerobiłam, bo nie miałam w domu grochu (zresztą za nim nie
przepadam), miałam za to zieloną soczewicę. Którą po prostu ugotowałam, dodałam
do zeszklonej szalotki, papryczek i co tam jeszcze było w tym miejscu w
przepisie. Osobno zrobiłam tarkę (z suszonymi liśćmi curry, niestety), a
portulakę (liście) wrzuciłam do tego wszystkiego całkiem świeżą i surową.
Niczego nie miksowałam, bo nie chciałam mieć kitu.
Imho wyszło bardzo fajnie i smacznie i bardzo Ci dziękuję za przepis.




--
Mamrotek wydawniczy

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd