FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

kruche z wiśniami

Przepis z gazeta.pl:

* Ciasto:
* 15 dag miękkiego masła
* 1/3 szklanki cukru
* 1 duże lekko ubite jajko
* kilka kropli olejku waniliowego
* 2 i 1/4 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
* roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
* 1 łyżka cukru do posypania

Nadzienie:
* 3 łyżki masła
* 80 dag wydrylowanych wiśni
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki zimnej wody
* 3 łyżki mąki kukurydzianej

Zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i wanilię, ubijaj razem, aż
masa będzie puszysta. Wsyp mąkę, sól i skórkę cytrynową, wymieszaj mikserem
ustawionym na najniższe obroty. Skórka jest bardzo ważna - ciasto ma dzięki
niej orzeźwiający smak. Ciasto podziel na 2 części, zapakuj w folię i włóż do
lodówki na co najmniej 30 minut. Przygotuj nadzienie: rozgrzej masło w rondlu,
dodaj wiśnie i cukier, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj
jeszcze kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne. Dodaj mąkę
rozprowadzoną w wodzie, zagotuj, mieszając, pozostaw 2 minuty na ogniu. Rondel
wstaw do zimnej wody i ostudź, mieszając. Połowę ciasta przełóż do formy na
tartę i wyklej nim dno formy. Brzegi ciasta podnieś i przyciśnij do boków
formy. Przygotowaną formę z ciastem włóż do lodówki, a w tym czasie rozwałkuj
i pokrój w paski drugą porcję ciasta. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i
wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyjmij z lodówki formę z
kruchym ciastem, napełnij ją przygotowanym nadzieniem wiśniowym, na wierzchu
ułóż kratkę ze schłodzonych pasków ciasta. Opcjonalnie posmaruj paski
roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem (ja tego nie robiłam). Wstaw do piekarnika
i piecz około godziny. Gdy paski na cieście zaczną się za bardzo rumienić,
przykryj formę folią aluminiową. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2
godziny w temperaturze pokojowej. Dopiero potem pokrój na porcje. Zresztą
zanim nie ostygnie, nie da się go pokroić. Sprawdzone :)

Trzeba uważać na ilość wiśni - ja przedobrzyłam i pod wpływem gorąca
"wykipiały" w piekarniku paskudząc go niemiłosiernie. Można podłożyć jakąś
dodatkową blachę, którą łatwiej doczyścić niż piekarnik

--
moje zdjęcia

kruche z wiśniami - maja101 31.07.10, 22:04    
Re: kruche z wiśniami - frida_a 01.08.10, 09:06    
Re: kruche z wiśniami - daxter 01.08.10, 18:58    
Bardzo fajne n/t - sinistra80 02.08.10, 11:00    
Re: kruche z wiśniami - usmiecham-sie 04.08.10, 23:40    
Re: kruche z wiśniami - usmiecham-sie 05.08.10, 12:27    
Re: kruche z wiśniami - alinka_li 05.08.10, 14:47    
Re: kruche z wiśniami - maja101 06.08.10, 20:23    
Re: kruche z wiśniami - usmiecham-sie 18.08.10, 22:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd