FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort jogurtowo-morelowy

Przepis pochodzi z "Pani domu poleca - Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.

Składniki i wykonanie spodu biszkoptowego (tortownica o średnicy 28 cm) :

wg przepisu na tort jogurtowo-truskawkowy*


Składniki warstwy morelowej:
600 g moreli
1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego ( najlepiej własnej roboty)
1 szklanka cukru
2 galaretki morelowe

Składniki warstwy jogurtowej:
400 g jogurtu naturalnego
400 ml śmietanki kremowej 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
3 łyżki brandy
10 kropel aromatu arakowego

dodatkowo:
1 torebka polewy czekoladowej
3 - 4 morele
płatki dekoracyjne do ciast
kilka kuleczek porzeczki czerwonej

Wykonanie warstwy morelowej:

Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do rondelka,
zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem z cytryny i z pomarańczy. Rozgotowujemy,
zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do
przestudzenia. Przestudzoną wstawiamy do lodówki. Gdy już lekko stężeje wykładamy
na przygotowany w tortownicy spód biszkoptowy.

Wykonanie warstwy jogurtowej:

Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietankę kremową ubijamy na sztywno. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, aromatem
arakowym, brandy, rozpuszczoną żelatyną i powoli wlewamy do ubitej śmietanki,
delikatnie mieszając robotem na najmniejszych obrotach. Natychmiast wylewamy na
warstwę morelową.

Wykonanie dekoracji:

Kilka moreli obranych ze skórki kroimy na małe cząstki i układamy na wierzchu tortu.
Torebkę z polewą czekoladową umieszczamy w kąpieli wodnej i postępujemy zgodnie z
instrukcją podaną na opakowaniu. Gdy polewa rozpuści się i nieco przestudzi nacinamy
w górnym rogu torebki wąziutki otworek. Wylewamy na pergamin polewę tworząc
niewielkie krateczki. Pergamin z uformowaną dekoracją umieszczamy w lodówce lub
zamrażalniku, po czym delikatnie ściągamy ją z pergaminu i umieszczamy na warstwie
jogurtowej w nacięciach wykonanych nożykiem. Tort posypujemy ewentualnie płatkami
dekoracyjnymi do ciast.

*wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/TORT-JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY.html


wkuchennymoknie.blox.pl/html

Tort jogurtowo-morelowy - dagmara_65 06.08.10, 12:13    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - linn_linn 07.08.10, 09:53    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - daxter 07.08.10, 16:13    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - buterfly5 08.08.10, 20:49    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - kk345 08.08.10, 22:44    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - m-agdaa 08.08.10, 22:52    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - kk345 08.08.10, 23:51    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - m-agdaa 09.08.10, 12:41    
Re: Tort jogurtowo-morelowy - kk345 09.08.10, 14:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd