FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Biszkopt kokosowy

Przepis pochodzi z książki " Pieczone specjały" wyd. Parragon. W konsystencji
wcale nie przypomina biszkopta, ale taka jest nazwa w książce, więc taką podaję.

100 g pokrojonego w kostkę masła lub margaryny
225 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych plus wiórki do posypania
2 rozkłócone jaja
4 łyżki stołowe mleka

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozcierać
opuszkami palców aż składniki zaczną przypominać zacierki.
Dosypać wiórki i cukier, dolać jaja oraz mleko, mieszać aż powstanie gładka masa.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem małej formy na babkę i szpatułką
wygładzić wierzch. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie
wyjąć, posypać wiórkami kokosowymi, włożyć do piekarnika i piec kolejne 30
minut, aż nabierze złocistej barwy.

Biszkopt kokosowy - milenka2009 08.08.10, 23:43    
Re: Biszkopt kokosowy - n_ina 09.08.10, 10:45    
Re: Biszkopt kokosowy - gabi_10 09.08.10, 17:53    
Re: Biszkopt kokosowy - grubcia1960 09.08.10, 20:54    
Re: Biszkopt kokosowy - milenka2009 10.08.10, 17:03    
Re: Biszkopt kokosowy - jobenka 10.08.10, 21:20    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd