FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn.

Obecnie studiuję dwa przeciwstawne zagadnienia: ekspansji (ciast listkowych)
oraz kompresji (kartonów). Na chwilkę zrobię sobie od nich przerwę i wrzucę
podwójny przepis na brytyjskie podwieczorki. Banalne i rustykalne, i właśnie z
tego powodu zgubne. Każda, nawet mało utalentowana gosposia będzie w stanie je
wykonać, i to w ilościach półprzemysłowych, tym samym rozluźniając dietetyczną
dyscyplinę w rodzinie i sprowadzając na własne córki nieszczęście otyłości.
Albo, jeśli ma zmysł przedsiębiorczy, zamiast przekarmiać latorośl otworzyć
może własny interes: domową cukierenkę, kawiarenkę, albo B&B. Każde szanujące
się B&B musi mieć w menu hołm-mejdowe skuny i jakiś dżam też.

Dobra, do rzeczy zatem.

Żartobliwie nazywane przez wyspiarską Polonię skunami te szybkie bułeczki nie
mają za wiele wspólnego ani ze śmierdzielami, ani z psychoaktywnym ziołem.
Nazwa prawdopodobnie pochodzi ze średniewiecznej "niderlandszczyzny"
(schoonbrood) i określano nią jasny, delikatny wypiek (początkowo z owsianego
przemiału), krojony w niewielkie porcje, takie na raz. Albo dwa, jeśli ktoś
miał arystokratyczne usteczka zamiast czerstwej, chłopskiej gęby. Jak to się
stało, że scony tak dobrze przyjęły się w Szkocji, to na ciocię Wiki nie wiem.
Rozpowszechnienie się sodowego spulchniacza w XIX w. zmodyfikowało ten
przysmak do obecnej postaci w miarę pulchnych pszennych bułeczek, półsłodkich
i często wzbogaconych rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Dzięki temu
wchodzą dobrze - aż za dobrze - najczęściej przekrojone na pół, z masłem i
dżemem, czasem nawet bitą smietaną, popijane kierbatką. Z mlekiem ofc, bowiem
dla każdego szanującego się Brytona idea herbaty czystej, lub z cytryną trąci
co najmniej fanaberią.

Dobra, do rzeczy zatem.

Ciasto na scony to jedno z najprostszych, jakie sobie można wyobrazić: pszenna
mąka związana mlekiem i spulchniona proszkiem do pieczenia, albo sodą. Do tego
wzbogacone cukrem i niewielką ilością masła (lub margaryny, dla przesadnie
oszczędnych). Jeśli zamiast proszku do pieczenia korzystamy z sody, to warto
postarać się o jakiś kwaśny składnik, który wejdzie z nią w reakcję. Wtedy
najlepiej mleko zastąpić maślanką. Albo kwaśną śmietaną, która - jeśli będzie
dość tłusta - zastąpi nam także maślany wsad. Przecież ze śmietany wytwarza
się masło i maślankę, no nie? Zatem, rozpisując na piekarskie procenty:

- 100% mąki;
- 50-66% mleka (maślanki)
- 10-15% cukru;
- 10-15% skracacza;
- 1-2% soli;
- spulchniacz.

A w bardziej zrozumiałym języku przykładowych wag (na ok. 8 sztuk):

- 400g mąki pszennej zwykłej (typ 500);
- 200ml maślanki;
- 40-60g cukru (drobnoziarnistego);
- 40-60g masła;
- pół łyżeczki soli;
- 1 albo 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ja zamiast maślanki i masła użyłam 250ml kwaśnej śmietany i git. Do tego:

- 50g (pół szklanki) rodzynek.

Ciasto wyrabia się w trymiga, więc najlepiej robotę zacząć od rozgrzania
piekarnika do 200 st. C. Przesianą mąkę z cukrem, solą i spulchniaczem łączy
się z mlekiem (maślanką, śmietaną) w miarę jednorodne ciasto, stosunkowo gęste
ciasto. Na koniec dodaje się suszonych owoców. Na oprószonej mąką stolnicy
ciasto rozwałkowuje się na grubość ok. 3cm. Następnie okrągłym wycinakiem
ciastkarskim wykrawa się okrągłe placki, mniej więcej 6-8cm średnicy.
Rozmieszcza się na natłuszczonej blaszce, albo na silikonowej macie do
pieczenia. Wierzch najlepiej przesmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piec
15-20 minut, aż do wyrośnięcia i zrumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce.
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.

A teraz ekspresowo konfitura z jeżyn:

- 2 części jeżyn,
- 1 część cukru,
- regulator kwasowości: sok z cytryny.

Do postawionego na średnim ogniu rondla wsypać jeżyny. Wlać odrobinę wody, aby
zapobiec przypaleniu owoców, zanim zaczną puszczać soki. Kiedy już puszczą,
dosypać do rondla cukier i wymieszać aż się rozpuści. Za pomocą ubijaka do
ziemniaków rozgnieść jeżyny na papkę. Rozjaśnić smak cyrynowym sokiem.
Zredukować do pożądanej konsystencji. I gicior.

Pytania? Wątpliwości? Uwagi?

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 09.08.10, 20:52    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - emigrantka34 09.08.10, 21:26    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - wiesia.and.company 10.08.10, 00:17    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 10.08.10, 06:46    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - f.l.y 10.08.10, 11:39    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - wiesia.and.company 10.08.10, 15:12    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 10.08.10, 17:54    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 11.08.10, 19:40    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - nobullshit 10.08.10, 19:17    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - thiessa 10.08.10, 23:16    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - wiesia.and.company 11.08.10, 07:48    
Re: Sodowe bułeczki - f.l.y 11.08.10, 11:45    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - thiessa 11.08.10, 17:17    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - daxter 11.08.10, 18:02    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - f.l.y 12.08.10, 11:39    
Do f.l.y :) - daxter 12.08.10, 12:56    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - nobullshit 12.08.10, 21:07    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 11.08.10, 19:39    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - f.l.y 12.08.10, 11:41    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - pani.serwusowa 12.08.10, 11:44    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - wiesia.and.company 12.08.10, 21:59    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 12.08.10, 23:28    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - wiesia.and.company 14.08.10, 01:02    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - novinka1 02.10.10, 09:29    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - daxter 02.10.10, 12:18    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - novinka1 02.10.10, 19:02    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - daxter 02.10.10, 20:55    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - novinka1 02.10.10, 22:05    
Re: Sodowe bułeczki z konfiturą z jeżyn. - krysia2000 02.10.10, 21:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd