FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Rafaello na biszkopcie

Ciasto biszkoptowe:

3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 kopiata szklanka mąki
6 łyżek ciepłej przegotowanej wody
8 łyżek oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

375 ml śmietanki kremówki 30%
1 bita śmietana w proszki ( Śnieżka)
100 g wiórek kokosowych + wiórki do posypania
75 g płatków migdałowych
150 g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny (ewentualnie)

Biszkopt:
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno
cały czas ubijając: cukier, żółtka, olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub grysikiem formy
( prostokątnej 23 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 29 cm). Piec 40 minut w temp
180 stopni C. Wyjąć z formy, ostudzić i przekroić na pół.

Masa:
Odlewamy ok. 50 - 70 ml śmietany do rondelka. Wrzucamy do niej połamaną na
kawałki czekoladę i podgrzewamy, mieszając aż czekolada się rozpuści.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałą bitą śmietanę ubijamy razem ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną białą
czekoladę. Odkładamy kilka łyżek do posmarowania góry ciasta. Jeśli masa jest
za rzadka dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody i
ostudzoną. Następnie wsypujemy do masy wiórki i migdały.

Biszkopt nasączamy lekko wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Wykładamy
masę przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej
bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi ( można je wcześniej
przyrumienić na patelni bez tłuszczu). Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.



Rafaello na biszkopcie - milenka2009 10.08.10, 17:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd