FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie

Kapitalne! Bakłażanowy przebój wszechczasów. Nie ma co się rozpisywać, trzeba
spróbować. Przepis z "Tamarind & Saffron" Claudia Roden.

2 średnie lub jeden duży bakłażan, obrany ze skórki (nigdy nie obieram, ale tutaj należy
obrać),
oliwa,
sól,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
5 cm kawałek obranego i startego na tarce imbiru, u mnie połowa drobno posiekanego,
1,5 łyżeczki zmielonego kuminu,
duża szczypta pieprzu cayenne,
6 łyżek płynnego miodu (można zastąpić syropem z agawy),
sok z 1 cytryny (dałam z połowy),
150 ml wody.

Obrane bakłażany pokroić w jednocentymetrowe plastry, każdy plaster posmarować z
dwóch stron oliwą, posolić i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Bakłażany nie muszą być
bardzo miękkie, będą się jeszcze gotowały w sosie.
Na patelni lub w płaskim rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić czosnek i smażyć przez
chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników oraz
bakłażany i gotować na małym ogniu zamieniając ich kolejność, jeżeli nie mieszczą się w
jednej warstwie, tak, żeby każdy z kawałków mógł nasiąkać sosem. Kiedy cały sos
zostanie wchłonięty ostudzić i podawać z pieczywem.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit
na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - thiessa 11.08.10, 23:28    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - n_ina 11.08.10, 23:37    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - pani.serwusowa 12.08.10, 11:27    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - thiessa 12.08.10, 12:22    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - pani.serwusowa 12.08.10, 12:30    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - kaskahh 12.08.10, 14:22    
o tak, to jedno z najwspanialszych - jo.hanna 13.08.10, 14:00    
Re: o tak, to jedno z najwspanialszych - thiessa 15.08.10, 18:58    
to bodajze najnowsza ksiazka Roden - jo.hanna 15.08.10, 19:21    
Re: to bodajze najnowsza ksiazka Roden - thiessa 15.08.10, 20:57    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - inaa1 14.08.10, 22:11    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - n_ina 19.08.10, 00:18    
pochwala i pytanie z troche innej beczki - bobralus 19.08.10, 21:09    
Re: pochwala i pytanie z troche innej beczki - ania_m66 19.08.10, 21:16    
Re: pochwala i pytanie z troche innej beczki - thiessa 19.08.10, 22:17    
Re: pochwala i pytanie z troche innej beczki - bobralus 21.08.10, 22:50    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - kaskahh 20.08.10, 21:21    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - popielucha 13.10.10, 19:03    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - duygu 21.11.10, 11:29    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - gorgolka 21.11.10, 14:39    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - thiessa 21.11.10, 21:36    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - gorgolka 18.05.11, 21:56    
Re: Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie - lashqueen 06.06.11, 19:18    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd