FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Czerwone curry z krewetkami

Wczoraj zrobione na obiad na urodziny mamy.

1 łyżka oleju
2 cebule drobno pokrojone
posiekane zielone częsci dymki (ok 1/2 szklanki)
4 łyżki czerwonej pasty curry
250 ml mleka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka sosu rybnego
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
500g krewetek królewskich (ja miałam mrozone)
papryczka chilli drobno posiekana
limonka sok z 1/2
skórka starta z 1/2 limonki
plasterki limonki do ozdoby
makaron chiński typu noodle ale mozna dac chiński jajeczny

Odmrozone krewetki wyszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do
lodówki, by przeszły smakiem.
Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty. Odcedziłam. Gotowy.
Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory,
dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut.
Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam
mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone
częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z
plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

Czerwone curry z krewetkami - bernadeta75 15.08.10, 13:34    
Re: Czerwone curry z krewetkami - nobullshit 15.08.10, 22:09    
Re: Czerwone curry z krewetkami - bernadeta75 15.08.10, 22:15    
Re: Czerwone curry z krewetkami - nobullshit 15.08.10, 22:44    
[...] - polco60 16.08.10, 09:51    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd