FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chłodnik koperkowy

przepis pochodzi z broszurki ,,Obiady i kolacje na lato" (Biblioteczka
Poradnika Domowego 7/2007)

skład: ,,2 szklanki maślanki lub kefiru, szklanka wywaru warzywnego, pęczek
koperku, cebula, 2 kromki razowego chleba, 2 ząbki czosnku, 3 ogórki
małosolne, sól, cukier, pieprz, oliwa"

wykonanie: podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez
praskę, pół posiekanego koperku, rozkruszony chleb. dusić ok. 15 minut,
podlewając wywarem. przestudzić, dodać ogórki, maślankę i przyprawy i resztę
koperku.
schłodzić w lodówce, podawać z jajami na twardo.

zrobiłam zgodnie z przepisem i szczerze powiedziawszy chleb razowy tak
skomponowany zupełnie mi nie spasował. chłodnik był sycący, ale zbyt ciężki. o
wiele lepsze byłyby grzanki i tak chyba następnym razem zrobię.
w adnotacjach w broszurce jest sugestia, żeby dodać trochę octu z białego
wina. nie próbowałam, ale dla wielbicieli nieco kwaśniejszych smaków będzie
jak znalazł.

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

chłodnik koperkowy - inaa1 16.08.10, 20:04    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd