FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą

Ciasteczka przypominające konsystencją i smakujące jak brownie. A dodatek świeżej mięty
sprawia, że są takie... świeże. Miętowa nuta jest w nich bardzo mocno wyczuwalna. A do
tego są bardzo intensywnie czekoladowe. Rewelacyjne.



Składniki na 18 - 20 ciasteczek:



* 1 szklanka mąki

* 1 szklanka cukru

* 0,5 szklanki gorzkiego kakao

* 0,5 szklanki posiekanej mięty

* 2 jajka

* 1/4 szklanki topionego masła (ok 80-100g)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 szczypta soli



W misce łączymy wszystkie suche składniki włącznie z miętą. Stopione i lekko przestudzone
masło łączymy z jajkami, mieszamy i wlewamy do składników mokrych. Zagniatamy ciasto -
bez problemu powinno uformować kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z
ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (może odrobinę większe - u mnie każda
kulka była ważona i miała 35 g). Na blasze układamy tylko 9 kul (3 rzędy po 3 sztuki) aby się
nie posklejały i pieczemy 10 minut (nie dłużej, bo wyschną - a tak, będą mieć konsystencję
brownie). Studzimy je na blasze, ponieważ gorące są bardzo miękkie.
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą - kasiaaaa24 18.08.10, 16:09    
Re: Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą - kaskahh 18.08.10, 22:16    
Re: Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą - magiawkuchni 19.08.10, 12:38    
Re: Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą - kasiaaaa24 19.08.10, 12:44    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd