FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Krakowskie precelki

A moje precelki są małe, zgrabne i powabne, dużo mniejsze od precli zwykłych, rynkowo-
krakowskich. Zaraz po upieczeniu są miękkie, potem szybko twardnieją. I wtedy
zamieniają się w idealne maczanki (do kawy na przykład).


Składniki:
450 g mąki pszennej
1 duże jajko
200 g masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka łagodnej, ale takiej o wyrazistym smaku, musztardy
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka mleka – w razie, gdyby ciasto było za suche
dodatkowo: jajko rozmącone z odrobiną mleka, mak, sezam, gruboziarnista sól

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i przyprawami (oregano,
bazylia). Dodaj masło i dokładnie posiekaj nożem lub łopatką. Wbij jajko, dodaj
musztardę. Całość zagnieć i wyrób gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na max
godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na kawałki, uformuj cienkie wałeczki,
następnie zlepiaj jeden końce, oplataj wałeczki wokół siebie i zlep z drugiej strony.
Miejsce łączenia dobrze jest posmarować białkiem, wtedy precelki na pewno się nie
rozlecą. Gotowe precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do
piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C na 10-15 minut. Precelki się nie rumienią. Mój
patent na to, żeby jednak choć odrobinę zechciały wyglądem przypominać te krakowsko-
rynkowe to termoobieg. 2-3 minuty przed końcem pieczenia przełączam na grzanie z
dmuchawą.

reszta i jeszcze więcej: TU: klik klik

--
Ciasteczko? Mój blog kulinarny

Krakowskie precelki - usmiecham-sie 24.08.10, 20:57    
Re: Krakowskie precelki - daxter 26.08.10, 23:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd