FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sok z czerwonych pomidorów

Składniki na 10 litrowych słoików:

8 kg pomidorów
sól, pieprz
kwasek cytrynowy

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie przekręcić przez
maszynkę, sok wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać
kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Masę
pomidorową gotować pół godziny. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie
przypaliło. Można gotować dłużej, wtedy odparuje więcej wody i sok będzie
bardziej gęsty.

Przygotować słoiki. Ja zawsze myję je w zmywarce albo wyparzam w piekarniku.
Gorący sok pomidorowy wlewać do słoików, każdy dokładnie zakręcić, słoiki
przewrócić do góry nogami i czekać, aż wystygną. Nie trzeba pasteryzować,
trzymają cały rok.

Smacznego:-)
--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

Sok z czerwonych pomidorów - katarzyna_sar 27.08.10, 17:50    
Re: Sok z czerwonych pomidorów - mirabelka200377 27.08.10, 20:38    
Re: Sok z czerwonych pomidorów - jagoda85 27.08.10, 23:28    
Re: Sok z czerwonych pomidorów - linn_linn 28.08.10, 20:13    
Re: Sok z czerwonych pomidorów - moniczek_k 29.08.10, 11:04    
Re: Sok z czerwonych pomidorów - katarzyna_sar 29.08.10, 11:38    
Re: Sok z czerwonych pomidorów - moniczek_k 29.08.10, 12:07    
Re: maszynka do pomidorów homemade - linn_linn 29.08.10, 21:14    
Re: maszynka do pomidorów homemade - thiessa 29.08.10, 21:46    
Re: maszynka do pomidorów - linn_linn 30.08.10, 08:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd