FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Podpłomyk z żółtą cukinią

Kiedy zobaczyłam ten przepis u Klotyldy nie mogłam się doczekać kiedy przyrządzę tartę.
Zamiar zrealizowałam zaraz po tym, jak w niedzielę przywiozłam z działki plon cukiniowy.
Oj było tego sporo, razem 67 sztuk wszelkich cukinii, kabaczków i patisonów. Zostawiłam
sobie odrobinę, która i tak jest nie do przerobienia w tydzień a reszta poszła do
teściowej i do koleżanek. Zanim tarta "się zrobiła" był już późny wieczór, stąd
nienajlepsza jakość zdjęć robionych w sztucznym świetle. Wszyscy pochłonęliśmy, zatem
późną kolację a ja biorąc do ust pierwszy kęs przymknęłam oczy i po prostu odpłynęłam.
W poniedziałek był wyjazd służbowy a ja już kombinowałam, kiedy będzie powtórka z
tarty, tym bardziej, że jedyną porcyjkę, jaka ocalała zabrałam ze sobą do pociągu. W ten
sposób miałam okazje spróbować jak smakuje na drugi dzień. Ciasto, które jeżeli jest
świeże przypomina bardziej podpłomyk, niż cokolwiek innego nabiera wilgoci od serka.
Tak samo z cukinią, która robi się mniej chrupka. Przepis podaję po małych zmianach
jakich dokonałam.

Ciasto:
180 g mąki (u mnie razowa orkiszowa),
120 g (1/2 szklanki) jogurtu,
60 g masła, schłodzonego, posiekanego,
1/4 łyżeczki soli,

Na wierzch:
2 łyżki prażonych nasion sezamu,
120 g (1/2 szklanki) smarownego sera koziego lub ricotty, albo typu philadelphia (użyłam
serka "Twój smak"),
2-3 łyżki jogurtu greckiego,
ok. 20 listków mięty,
ok. 280 g bardzo świeżej, żółtej cukinii,
świeży tymianek,
oliwa,
sól, pieprz,
skórka otarta z cytryny.

Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, robimy w środku
zagłębienie i dodajemy jogurt. Następnie wrzucamy masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub
używając robota kuchennego. Ciasto będzie wystarczająco dobrze wyrobione, kiedy nie
będą już w nim widoczne kawałki masła. W razie potrzeby należy dodać albo więcej mąki,
albo jogurtu. Kiedy ciasto będzie gotowe należy je włożyć do lodówki na pół godziny,
żeby odpoczęło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki włożyć go pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i
cienko rozwałkować na dowolny kształt. Usunąć wierzchnią warstwę papieru i posypać
ciasto prażonym sezamem, położyć papier ponownie i znowu wałkować wciskając sezam
w ciasto. Ponownie usunąć wierzchni papier i zawinąć boki ciasta kształtując wokoło mały
rancik.
Ciasto przenieść na blachę razem z dolnym papierem, podziurawić je widelcem, przykryć
papierem, obciążyć grochem lub fasolą i piec "na ślepo" 15-20 minut, albo do momentu
kiedy nabierze złoto-brązowego koloru. Usunąć wierzchni papier i fasolę, pozostawić
ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Serek wymieszać z jogurtem na gładką masę, dodać porwane listki mięty i posmarować
ciasto.
Na wierzchu układać plasterki, bardzo cienko pokrojonej cukinii. Wierzch tarty polać oliwą,
posypać solą pieprzem i startą skórką z cytryny.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Podpłomyk z żółtą cukinią - thiessa 28.08.10, 20:01    
No i znowu mnie zaintrygowałaś ;) n/t - cipcipkurka 29.08.10, 10:19    
Re: Podpłomyk z żółtą cukinią - pani.serwusowa 31.08.10, 13:38    
Re: Podpłomyk z żółtą cukinią - thiessa 31.08.10, 18:28    
Re: Podpłomyk z żółtą cukinią - jswm 01.09.10, 20:50    
Re: Podpłomyk z żółtą cukinią - thiessa 02.09.10, 16:34    
Re: Podpłomyk z żółtą cukinią - vespertinee 02.09.10, 18:10    
no nie powiedziałabym nie - poughkeepsie 02.09.10, 22:22    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd