FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort Rubinowy - najczekoladowszy :)

Przepis z Kwestii Smaku, smak torta obłędny, ale czemu tu się dziwić - 7 tabliczek
czekolady musi zaowocować smakiem!

przepis (skopiowany przy użyciu klawiszy ctrl c i ctrl v ze strony www.kwestiasmaku.pl)

"Ciasto:

? 150 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao ok. 64%, np. firmy Wedel)
? 200 g masła
? 60 g drobnego cukru trzcinowego
? 120 g drobnego białego cukru + 30 g do ubicia białek
? 4 jajka
? 180 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
? 150 g mąki pszennej
? 1 i 1/2 łyżeczki sody
? szczypta soli
? 250 ml mleka

Krem:

? 600 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao 64%, np. firmy Wedel)
? 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
? 100 g miękkiego masła
? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
? 200 g marmolady malinowej (ewentualnie powideł malinowych)
? około 400 g malin

Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić ją w kąpieli wodnej, w
miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Ostudzić. Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, powoli dodawać cukier trzcinowy i 120 g białego
cukru, zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać 2 jajka oraz 2 żółtka. Dodać wciąż
ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą
oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem.
Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g białego cukru i delikatnie wymieszać
łopatką z ciastem. Podzielić na 3 części.
Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do
pieczenia. Wlać pierwszą część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Odczekać kilka minut, po czym wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić na metalowej kratce.
Upiec kolejne dwie porcje ciasta w ten sam sposób.
W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając
roztopić w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się
wodą. Miskę zdjąć z garnka i wlać do niej mleko skondensowane, dodać masło i wanilię.
Ubijać przez chwilę na średniej prędkości, aż lukier stanie się gęsty i kremowy.
Na paterze położyć pierwszy blat tortu, posmarować go połową marmolady malinowej i
1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą marmoladą i
warstwą kremu. Na wierzchu położyć trzeci blat tortu. Pozostałym kremem posmarować
wierzch oraz boki tortu. Obłożyć je malinami. Przed pokrojeniem trzymać tort przez około 1
godzinę w lodówce, aby masa nieco stężała.
Twórczyni/Twórcy przepisu składam hołd."

moja rodzina piała, a teściowa sama sobie nakładała kolejne porcje :)
--
Bigger. Better. Kof.

Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - kofkak 02.09.10, 11:55    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - pinkdot 02.09.10, 13:38    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - 363636r 02.09.10, 15:28    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - vespertinee 02.09.10, 18:07    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - zeberr 03.09.10, 11:15    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - aaaguniaaa 03.09.10, 16:27    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - kofkak 13.09.10, 09:45    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - alinka_li 03.09.10, 11:41    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - kasiaaaa24 05.09.10, 15:27    
Re: Tort Rubinowy - najczekoladowszy :) - malwina79 12.09.10, 19:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd