FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogurtem
   thiessa   05.09.10, 00:13 zarchiwizowany
Wspaniałe warzywne, ziołowe, owocowe danie, bardzo aromatyczne z jeszcze lepszym
sosem. W zasadzie jest to ratatuja na sposób arabski. Przy okazji mam dylemat, czy
ratatuja, czy ratatuj. Używam tego pierwszego określenia, ale ostatnio w paru
publikacjach spotkałam się z tym drugim. Moja znajomość francuskiego jest szczątkowa,
chociaż dwukrotnie podejmowałam próbę nauki tego języka, ale coś mi po głowie chodzi,
ze jest "la ratatouille", czyli rodzaj żeński.. Zwątpiłam i zaczęłam się ostatnio
zastanawiać, czy tłumacze nie poszaleli pod wpływem filmu?
Wracając do przepisu. Ciekawy jest dodatek daktyli, kolendry i kuminu. Zaskakujące jak
zmienia się smak i charakter dania. Przepis z "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia
Schinharl, Sebastain Dickhaut.

po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski,
1 bakłażan pokrojony w kostkę,
2 cukinie, pokrojone w kostkę (u mnie kabaczek),
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ósemki,
1 duża cebula, posiekana,
4 ząbki czosnku, posiekane,
8 daktyli lub suszonych moreli, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki,
1 pęczek kolendry, posiekanej,
4 łyżki oliwy,1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
mielona ostra papryka,
sól do smaku.

Na jogurt winogronowy:

250g zielonych lub ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki (użyłam bezpestkowych),
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
300g jogurtu,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól do smaku,
świeżo zmielony pieprz.

W wysokiej patelni, garnku, albo woku rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę, bakłażana,
cukinię oraz czosnek i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Ponieważ nie lubię gotowanej
cebuli a w trakcie tak krótkiej obróbki z innymi warzywami miała szansę na gotowanie
podsmażyłam samą cebulę zanim dodałam resztę warzyw. Dodać pomidory, daktyle i
posiekaną kolendrę, doprawić solą i przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim
ogniu do momentu, kiedy warzywa będą dobre.
Kiedy warzywa się gotują przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Warzywa
serwować z podpieczonym podpłomykiem, albo z kuskusem (u mnie kuskus razowy).
Jogurt podawać osobno.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

  Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu
   felinecaline   05.09.10, 10:40 zarchiwizowany
To masz racje, w oryginalnej francuskiej wersji ratatui towarzyszy rodzajnik
zenski (une/la ratatouille) Zmaskulinizowali ja zapewnie wyglodniali
konsumenci malo wrazliwi na niuanse jezykowe.


  Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu
   thiessa   05.09.10, 16:48 zarchiwizowany
Uff, ulzylo mi, ze jednak nie sfiksowalam. Dzieki za wyjasnienie.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

  Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu
   coralin   05.09.10, 14:26 zarchiwizowany
Przy okazji wątku mam pytanie o arabskie przystawki. Np. marchewkę z cynamonem,
albo z mieszanką przypraw, w której dominował cynamon. Często robię tażin, do
którego wrzucam też cynamon i marchewkę, ale po duszeniu marchewka staje się
bura. Ta którą jadłam jako przystawkę zachowała swój kolor. Kiedy wrzucić te
przyprawy?
Jak zrobić pomidory z zielonym pieprzem?

  Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu
   miszam   05.09.10, 22:19 zarchiwizowany
Super super! Ten przepis też mam w kolejce, daktyle zmieniają tu wszystko.
--
kaszaprodzekt.blogspot.com/

  Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu
   n_ina   06.09.10, 22:51 zarchiwizowany
thiesso, poważnie zastanawiałam się nad zakupem tej książki, to chyba z wyd. Muza jest,
prawda? cieszę się więc, że podajesz przepisy, ten będzie w kolejce do zrobienia

kupiłam dziś składniki na zupę ziemniaczaną ;) te warzywa będą w środę chyba
--
Mój blog kulinarny

  Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu
   thiessa   07.09.10, 06:50 zarchiwizowany
Nino, tak ona jest z Muzy. Kilka razy sie do niej przymierzalam, bo niestety, jak to ksiazki
muzy jest droga. Niemniej mysle, ze warto, bo kazdy z niej przepis jest do wykorzystania.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd