FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogurtem

Wspaniałe warzywne, ziołowe, owocowe danie, bardzo aromatyczne z jeszcze lepszym
sosem. W zasadzie jest to ratatuja na sposób arabski. Przy okazji mam dylemat, czy
ratatuja, czy ratatuj. Używam tego pierwszego określenia, ale ostatnio w paru
publikacjach spotkałam się z tym drugim. Moja znajomość francuskiego jest szczątkowa,
chociaż dwukrotnie podejmowałam próbę nauki tego języka, ale coś mi po głowie chodzi,
ze jest "la ratatouille", czyli rodzaj żeński.. Zwątpiłam i zaczęłam się ostatnio
zastanawiać, czy tłumacze nie poszaleli pod wpływem filmu?
Wracając do przepisu. Ciekawy jest dodatek daktyli, kolendry i kuminu. Zaskakujące jak
zmienia się smak i charakter dania. Przepis z "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia
Schinharl, Sebastain Dickhaut.

po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski,
1 bakłażan pokrojony w kostkę,
2 cukinie, pokrojone w kostkę (u mnie kabaczek),
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ósemki,
1 duża cebula, posiekana,
4 ząbki czosnku, posiekane,
8 daktyli lub suszonych moreli, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki,
1 pęczek kolendry, posiekanej,
4 łyżki oliwy,1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
mielona ostra papryka,
sól do smaku.

Na jogurt winogronowy:

250g zielonych lub ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki (użyłam bezpestkowych),
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
300g jogurtu,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól do smaku,
świeżo zmielony pieprz.

W wysokiej patelni, garnku, albo woku rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę, bakłażana,
cukinię oraz czosnek i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Ponieważ nie lubię gotowanej
cebuli a w trakcie tak krótkiej obróbki z innymi warzywami miała szansę na gotowanie
podsmażyłam samą cebulę zanim dodałam resztę warzyw. Dodać pomidory, daktyle i
posiekaną kolendrę, doprawić solą i przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim
ogniu do momentu, kiedy warzywa będą dobre.
Kiedy warzywa się gotują przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Warzywa
serwować z podpieczonym podpłomykiem, albo z kuskusem (u mnie kuskus razowy).
Jogurt podawać osobno.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogurtem - thiessa 05.09.10, 00:13    
Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu - felinecaline 05.09.10, 10:40    
Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu - thiessa 05.09.10, 16:48    
Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu - coralin 05.09.10, 14:26    
Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu - miszam 05.09.10, 22:19    
Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu - n_ina 06.09.10, 22:51    
Re: Warzywa na sposób arabski z winogronowym jogu - thiessa 07.09.10, 06:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd