FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

"Tort" z ricotty, pomidorów i bazylii

Kolejny przepis inspirowany dodatkiem „Pomodoro”

Ilość na 4 – 6 osób

400 g pomidorów
2 ząbki czosnku
Pół pęczka bazylii
400 g ricotty
3 jajka
50 g sera – oryginalny przepis zakładał użycie provolone, ja użyłam cheddara, do którego
dodałam nieco parmezanu. Całkiem smaczna mieszanka ;-)
Oliwa
Pieprz
Sól

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Pomidory obrać ze skórki, zmiksować razem z czosnkiem.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, przelać pomidory. Zredukować i przestudzić.
Doprawić solą i pieprzem.

Ricottę zmiksować z jajkami, bazylią i 25 g startego sera.
Masę serową połączyć z pomidorami, ew. doprawić

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować ją cienką warstwą oliwy.
Przelać masę.
Piec jakieś 45 minut. Pod koniec pieczenia posypać resztą sera.

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

"Tort" z ricotty, pomidorów i bazylii - marghe_72 10.09.10, 13:52    
Re: "Tort" z ricotty, pomidorów i bazylii - alinka_li 10.09.10, 15:01    
Re: "Tort" z ricotty, pomidorów i bazylii - emigrantka34 10.09.10, 23:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd