FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie

SUSZONE ŚLIWKI WĘGIERKI
Bardzo lubię suszone śliwki, ale nie te wędzone w dymie tzw "polskie", które
często można kupić przed Gwiazdką. Uwielbiam pachnące samą esencją śliwki,
suszone, jędrne, wciąż wilgotne nieco. Od kiedy w ubiegłym roku spróbowałam
śliwek suszonych własnoręcznie, wiedziałam, że oto mam kolejny powód by
uruchomić piekarnik w procesie suszenia i że właśnie takie śliwki od tej pory
na stale będę miała w kuchni.

3 kg śliwek węgierek

Śliwki wypestkuj, rozdziel na połówki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia skórką do dołu. Takie 3 kilo mieści się na 3 blachach lub kratkach,
które zazwyczaj są w wyposażeniu piekarnika. - układaj je jak najciaśniej.
Susz w uchylonym piekarniku w temperaturze 110°C przez ok. 4 godziny
(piekarnik nastawiony tylko na termoobieg!!). W trakcie suszenia kilkukrotnie
zamieniaj blachy miejscami. i zdejmuj w międzyczasie mniejsze śliwki, które
zdążą już ładnie podeschnąć.

Z 3kg śliwek po wypestkowaniu i ususzeniu uzyskasz ok 700g jędrnych śliwek
suszonych.

Dodawaj je do własnej mieszanki bakalii lub zmiksuj z jogurtem. Wrzuć do
sernika, koniecznie zostaw trochę do chutneya i zrób trochę fantastycznych
śliwkowo-karmelowych chrupiących czekoladek.


SUSZONE ŚLIWKI W KARMELU I CZEKOLADZIE Z CHILLI
Jest kwaskowo, śliwkowo, chrupiąco i czekoladowo, a ostrość chilli w partii
dla dorosłych jeszcze bardziej rozbudza smaki na podniebieniu.

300g cukru
150g wody wody
garść ususzonych samodzielnie śliwek węgierek
200g ulubionej czekolady deserowej lub gorzkiej
do posypania - szczypta chilli, cukru demerara, soli morskiej, płatków migdałowych

W szerokim garnku, z cukru i wody zagotuj syrop, zamieszaj i zwiększ płomień -
od tej chwili gotuj syrop na karmel przez ok. 12 minut, aż osiągnie kolor
bursztynu. Zestaw karmel z ognia, by nie zaczął się przypalać i gorzknieć.
Jeśli masz termometr do gotowania, powinien on wskazywać ok 130°C, ja nie mam,
więc robiłam "na węch" :o) Wrzucaj śliwki po kilka do gorącego karmelu i
ostrożnie za pomocą dwóch widelców obróć, by dokładnie pokryły się słodką
masą. Wykładaj je na pergamin i od razu otaczaj karmelem kolejną partię. Jeśli
karmel nieco przestygnie możesz go ostrożnie podgrzać, ale uważaj by się nie
przypalił. Na raz nie można zrobić zbyt dużej partii śliwek w karmelu, gdyż
kilkukrotnie podgrzewany będzie gorzki.
Poczekaj aż karmel dokładnie wystygnie i stwardnieje - trwa to ok 40 minut.
Gorącym karmelem naprawdę poważnie można się poparzyć.

Gdy karmelowe śliwki będą już zimne i twarde, rozgrzej czekoladę na parze lub
w mikrofali, jak ja to robię - 2 x 30sec. Zamieszaj dokładnie i zanurzaj w
niej śliwki. Widelcem dokładnie je pokryj czekoladą i wykładaj na pergamin.
Partię dla dzieci możesz posypać cukrem demerara, płatkami migdałowymi. A te,
którymi będziesz się zajadać przy książce posyp chilli lub solą morską. Po
zastygnięciu spróbuj chociaż kilka przechować "na zaś" - w szczelnym pojemniku
:o) wcale nie twierdzę, że ci się to uda!
Smacznego - czekoladowego :)
--
________________________
www.ChilliBite.pl
--
________________________
www.ChilliBite.pl

Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie - szellka 13.09.10, 10:16    
Re: Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie - 0yotte 13.09.10, 14:32    
Re: Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie - evabloggerka 13.09.10, 16:38    
Re: Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie - princezna 14.09.10, 13:47    
Re: Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie - szellka 26.09.10, 21:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd