FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tortellini z szynką parmeńską

Wszelkiego rodzaju nadziewane pierożki to moim zdaniem jedna ze smaczniejszych
form w jakiej występują makarony. Żeby robić je ładne i apetyczne trzeba mieć
jednak sporo wprawy, a ponieważ zapragnąłem żeby moje wyglądały tak jak te
wytwarzane przez włoskie gospodynie domowe nie pozostało mi nic innego jak
tylko regularnie je lepić.
Mistrzem wprawdzie jeszcze w tym nie jestem, ale kto wie, może jeszcze kilka
sesji i będą mi wychodzić równe jak z maszyny:))

Przygotowanie:

Mając już gotowe ciasto mieszamy ze sobą pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę,
suszone pomidory, połowę przygotowanej bazylii, starty parmezan i przyprawiamy
pieprzem. Soli w zasadzie używać nie trzeba, bo zarówno szynka jak i parmezan
mają jej w sobie wystarczająco dużo. Tak powstałą masę nakładamy na kawałki
szynki i zwijamy ją w kulki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-2 mm i
wycinamy w nim średniej wielkości kółka, w zależności od tego jakiej wielkości
chcemy uzyskać pierożki. Na przystawkę zrobiłbym duże, tak żeby później podać
trzy na porcje, a w daniu głównym lepiej prezentować będą się z pewnością
małe. Te zaprezentowane wyszły mi akurat średnie.
Na wycięte ciasto nakładamy kulki farszu, zamykamy i zawijamy brzegi. Gotujemy
kilka minut w zależności od tego jak grube ciasto zrobiliśmy, pamiętając o
zasadzie, że al dente jest zdrowsze i smaczniejsze. Można je podać w sosie
śmietanowym, ale pomyślałem, że i tak mają wystarczająco dużo kalorii więc
podałem je w klasycznym pomodoro z bazylią na bazie pomidorów z puszki.

Składniki dla 4 osób:

Ciasto makaronowe z 300g mąki
Nadzienie:
250g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
2 kule (250g) mozzarelli
½ słoika odsączonych z oleju suszonych pomidorów
¾ kubka startego Parmigiano Regiano lub Grana padano
½ kubka drobno posiekanych listków bazylii

pookcook.blogspot.com/2010/09/tortellini-z-szynka-parmenska.html
ciasto

pookcook.blogspot.com/2010/03/domowe-tagliatelle-z-parma-i-rucolla.html

--
pookcook.blogspot.com

Tortellini z szynką parmeńską - pookcook 18.09.10, 01:53    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - lashqueen 18.09.10, 09:19    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pookcook 18.09.10, 11:28    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - jovanka22 18.09.10, 14:23    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pookcook 18.09.10, 15:08    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pani.serwusowa 21.09.10, 11:06    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pookcook 22.09.10, 14:13    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pani.serwusowa 22.09.10, 14:27    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - linn_linn 18.09.10, 14:46    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pookcook 18.09.10, 15:23    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - linn_linn 18.09.10, 21:18    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - marghe_72 19.09.10, 21:52    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - pookcook 21.09.10, 10:53    
Re: Tortellini z szynką parmeńską - fettinia 22.09.10, 17:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd