FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Serbski gulasz wieprzowy

Dania mięsne, zwłaszcza z wieprzowiny, nie należą do moich ulubionych, ale to wybrał
sobie małżonek i było pełne warzyw, wiec chętnie się zgodziłam na jego przyrządzenie.
Danie wyszło całkiem niezłe. Tymczasem ostrzegam, że jest to porcja dla plutonu wojska.
Musiałam wszystko piec w dwóch naczyniach. Przepis z "Kuchnia serbska" z serii podróże
kulinarne.

1 kg wieprzowiny (u mnie szynka), pokrojonej w kostkę,
1 średnie marchewki, pokrojone na plasterki,
250g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki,
2 pomidory, sparzone i pokrojone w kostkę,
2 małe bakłażany, pokrojone w kostkę,
1 cukinia, pokrojona w kostkę,
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
1/4 główki kapusty, poszatkowanej,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
olej do smażenia, mielona słodka papryka,
natka pietruszki drobno posiekana,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Mięso poddusić na oleju, posolić zalać wodą i gotować do miękkości.
W głębokim naczyniu poddusić cebulę, dodać pozostałe warzywa i dusić przez chwilę. Do
warzyw dodać ugotowane mięso, zalać wywarem z gotowania, przyprawić solą, pieprzem
i papryką, wrzucić czosnek i zapiekać w piekarniku przez około godzinę, albo do
momentu, kiedy fasolka będzie dobra. Moja po godzinie nie była do końca miękka.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Serbski gulasz wieprzowy - thiessa 26.09.10, 22:04    
Re: Serbski gulasz wieprzowy - bernadeta75 27.09.10, 20:44    
Re: Serbski gulasz wieprzowy - dzika41 27.09.10, 21:28    
Re: Serbski gulasz wieprzowy - inaa1 28.09.10, 19:16    
Re: Serbski gulasz wieprzowy - nobullshit 29.09.10, 01:25    
Re: Serbski gulasz wieprzowy - thiessa 29.09.10, 16:42    
Re: Serbski gulasz wieprzowy - pani.serwusowa 30.09.10, 12:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd