FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ser (a la) koryciński.

Ser (a la) koryciński z niewielkiej ilości mleka.
Robiony kilkakrotnie i za każdym razem przepyszny.
Więcej nt. przepisu i potrzebnych do przygotowania przyrządów na moim blogu:

ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/09/ser-domowy-la-korycinski-z-macierzanka.html
Ser (a la) koryciński
(przepis mój, troszkę "na oko", robiony z niewielkiej ilości mleka - z
przepisu uzyskamy ser wielkości około 1/3 durszlaka)

Na ser:
4-5 litrów mleka pełnotłustego (nie UHT)
podpuszczka
pół kubka kwaśnego mleka (może być też kefir, podobno również śmietana)
ulubione zioła (macierzanka, oregano, mięta itp.)

Mleko delikatnie podgrzewamy do temperatury 35-38 stopni (ważne!). Z ciepłego
mleka odlewamy kilka łyżek do miseczki. W kilku łyżkach rozpuszczamy
podpuszczkę wg. zaleceń producenta (ja daję troszkę więcej, 1/4 fiolki)

Do mleka powoli wlewmy rozbełtaną podpuszczkę oraz pół kubka kwaśnego mleka.
Mieszamy dokładnie i przykrywamy garnek pokrywką na około 20-30 minut *(nie
podglądać!). W tym czasie mleko zamieni się w porcelanową masę. To tzw. skrzep.

Skrzep kroimy ostrym nożem na małe kwadraciki (1cm kwadratowy) możemy też go
lekko zamieszać trzepaczką - teraz jest dobry czas by dodać zioła. Ja dodałam
macierzanki. zostawiamy na kolejne 20 minut aby serwatka oddzieliła się od
skrzepu.

Wykładamy durszlak gazą, kładziemy go na dużym garnku-talerzu (tam będzie
odciekać serwatka). Przekładamy powoli skrzep cedzakową łyżką na durszlak/sito
wyłożony gazą. Troszkę to potrwa ale czynność jest przyjemna.

Pozwalamy masie tężeć przez godzinę, po czym bierzemy ser na rękę, wyciągamy
gazę (gaza jest po to aby kawałeczki świeżego skrzepu nie wypadały z serwatką)
i odwracamy drugą stroną. Ser powinien odciekać przez około 20-24h: w tym
czasie należy go odwracać do 2 godziny. Ale kto by się tym przejmował, może
być jak się Wam przypomni:) Warto przed nocą odwrócić i parę razy rano:)

Odsączony ser wkładamy do solanki na około 3-4 godziny (ja 4łyżki soli
rozpuszczam w pół garnka wody, tak żeby ser wypływam. Potem kładę u góry mały
spodek aby cały ser był zanurzony).

Wyciągamy, osuszamy i mamy piękny ser z dziurkami:)

Smacznego!

Ser (a la) koryciński. - atria_c 27.09.10, 09:44    
Re: Ser (a la) koryciński. - linn_linn 27.09.10, 10:37    
Re: Ser (a la) koryciński. - daxter 27.09.10, 12:28    
Re: Ser (a la) koryciński. - agao_72 27.09.10, 13:35    
Re: Ser (a la) koryciński. - mandi111 27.09.10, 14:58    
Re: Ser (a la) koryciński. - drewniana7 27.09.10, 17:56    
Re: Ser (a la) koryciński. - mhr-cs 28.09.10, 09:53    
Re: Ser (a la) koryciński. - annakraw52 27.09.10, 21:29    
Re: Ser (a la) koryciński. - annakraw52 27.09.10, 21:34    
Re: Ser (a la) koryciński. - 363636r 27.09.10, 22:15    
a ile to jest fiolka podpuszczki? - b.b.1 28.09.10, 05:51    
Re: a ile to jest fiolka podpuszczki? - linn_linn 28.09.10, 08:28    
Re: Ser (a la) koryciński. - fettinia 28.09.10, 10:59    
Re: Ser (a la) koryciński. - linn_linn 28.09.10, 13:47    
mleczko - spagetta 21.10.10, 14:29    
Re: mleczko - memphis90 22.10.10, 21:42    
Re: mleczko - pinos 27.01.11, 11:52    
Re: Ser (a la) koryciński. - agao_72 26.01.11, 17:23    
Re: Ser (a la) koryciński. - atria_claudia 26.01.11, 19:24    
Re: Ser (a la) koryciński. - linn_linn 27.01.11, 12:19    
Re: Ser (a la) koryciński. - dzioucha_z_lasu 27.01.11, 11:01    
Re: Ser (a la) koryciński. - agao_72 27.01.11, 15:29    
Re: Ser (a la) koryciński. - ladyjm 27.01.11, 14:19    
Re: Ser (a la) koryciński. - daxter 27.01.11, 15:40    
Re: Ser (a la) koryciński. - b.mamma 29.01.11, 21:28    
Re: Ser (a la) koryciński. - reniferek2010 16.02.11, 19:38    
Re: Ser (a la) koryciński. - paluszki38 17.02.11, 22:38    
Re: Ser (a la) koryciński. - matylda1001 17.02.11, 23:00    
Re: Ser (a la) koryciński. - paluszki38 17.02.11, 23:05    
Re: Ser (a la) koryciński. - matylda1001 22.02.11, 20:22    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd