FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Greckie pulpeciki na jesień

Przepis przypadkiem wpadł mi w oko w trakcie poszukiwań pizzy i od razu został
zapisany. Na szczęście szybko doczekał sie realizacji, bo do domu trafił solidny kawał fety
prosto z Krety :) (ale się zrymowało ;) )
W sam raz na jesienne coraz smutniejsze i szare dni.

whiteplate.blogspot.com/2008/06/greckie-pulpeciki.html
1 kg ziemniaków
200 g sera feta
dymka
jajko
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
mąka
oliwa

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie,
odcedzić, obrać ze skórki i zgnieść. Wymieszać z feta, dymką, jajkiem i sokiem z cytryny,
doprawić pieprzem. Masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu uformować nieduże
pulpety, obtoczyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpety z dwóch stron, aż się
zarumienią. Papierowym ręcznikiem zdjąć nadmiar tłuszczu. Do tego można podać sos z
majonezu i czosnku.

Ja podałam bez sosu, jako dodatek do pieczonego kurczaka. Też pasowało :)
Posypałam jeszcze odrobinę suszonym oregano, do kreteńskiej fety po prostu musiało
być :)

Greckie pulpeciki na jesień - corrina_f1 27.09.10, 17:12    
Re: Greckie pulpeciki na jesień - 1usmiechnieta 27.09.10, 17:30    
Re: Greckie pulpeciki na jesień - corrina_f1 27.09.10, 17:35    
Re: Greckie pulpeciki na jesień - daxter 27.09.10, 18:19    
Re: Greckie pulpeciki na jesień - linn_linn 27.09.10, 19:05    
Re: Greckie pulpeciki na jesień - 1usmiechnieta 27.09.10, 19:48    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd