FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Czosnkowe pączki pani Marii

Pielmieni znałam wcześniej. Te "pączki" były dla mnie odkryciem.
Pani Maria robi je ze swojego ciasta chlebowego, przy okazji pieczenie chleba
dla rodziny, i choć podała mi przepis ze zmniejszonymi proporcjami składników, a
ja jeszcze podzieliłam wszystko na pół, i ja oprócz pączków musiałam jeszcze
upiec chleb.
O czym za chwilę.

SKŁADNIKI:
0,5 litra przegotowanego tłustego mleka, przestudzonego
1 jajko
35 g świeżych drożdży i 1,5 łyżki cukru (tzn. mieszamy drożdże z cukrem)
1,5 łyżeczki soli
50 ml oleju
25 g stopionego masła
mąki tyle, ile zabierze :)) - zabrało chyba ze trzy czwarte kilograma... Jeśli
chcemy zrobić tylko pączki, trzeba to wszystko podzielić jeszcze na pół i mimo
to zaprosić pułk kawalerii. Razem z końmi.

WYKONANIE:
1. Z w/w składników wyrabiamy elastyczne ciasto, robimy z niego kulę, którą
lekko posypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczkę i jedziemy po
Jo.hannę na dworzec, co zajmuje nam dobrą godzinę.
2. Po powrocie do domu stwierdzamy, że ciasto wyszło z miski.
3. Odrywamy z ciasta małe kawałeczki, formujemy z nich kulki, nasze pączki, w
liczbie dowolnej - zrobiłam jakieś 15 sztuk - odkładamy je na posypany mąką blat
do ponownego wyrośnięcia, i przeklinamy szpetnie, zastanawiając się, co począć z
resztą ciasta.
4. Po jakimś kwadransie smażymy pączki w głębokim oleju, oczywiście porządnie
rozgrzanym, wyławiamy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.
5. Podajemy polane olejem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę -
to ważne, czosnek ma być czuć, ma być ostry, dlatego go nie siekamy, tylko
wyciskamy. Do pączków serwujemy czerwony barszcz. Na Ukrainie mógłby to być
również rosół - mnie rosół nie pasował.
Jemy i umieramy z rozkoszy.

6. Po zmartwychwstaniu stwierdzamy, że reszta ciasta także zmartwychwstała, tzn.
znów wyrosła. Zaczynamy się się czuć jak bohaterka filmowego horroru, który
mógłby nosić tytuł "Ciasto, które zjadło Zacisze".
Przypominamy sobie jednak, że mamy w lodówce słoiczek domowego pesto z
balkonowej bazylii. Rozwałkowujemy więc ciasto na placek, smarujemy go pesto,
zwijamy w rulon, pędzlujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy utłuczonym w
moździerzu pieprzem i pieczemy chlebek w nagrzanym piekarniku, zaczynając od
jakichś 200 stopni, żeby się zrumienił, a potem w, powiedzmy 175, żeby się
upiekł. Pół godziny do 40 minut. Pukany od spodu ma wydawać ten słynny głuchy
odgłos.

Tym razem zdjęcia moje. Pomysł, co zrobić z resztą ciasta - Jo.hanna.
Chleb był świetny. Ale pączki rule i kick ass. Ciekawe, jak się to mówi po
ukraińsku.



Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 28.09.10, 23:13    
Pielmieni (i wareniki) - nobullshit 28.09.10, 23:48    
Re: Pielmieni (i wareniki) - dora3456 29.09.10, 09:48    
[warenyky] - wiedzma30 15.10.10, 00:33    
Czosnkowe pączki pani Marii - nobullshit 29.09.10, 00:12    
Re: Czosnkowe pączki pani Marii - jswm 29.09.10, 08:53    
Re: Z kuchni ukraińskiej - asiakusy 29.09.10, 09:07    
Re: Z kuchni ukraińskiej - ela.tu-i-tam 29.09.10, 09:53    
Re: Z kuchni ukraińskiej - fettinia 29.09.10, 10:30    
Re: Z kuchni ukraińskiej - alinka_li 29.09.10, 11:35    
Re: Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 30.09.10, 10:52    
Re: Z kuchni ukraińskiej - pani.serwusowa 30.09.10, 12:00    
Re: Z kuchni ukraińskiej - 363636r 30.09.10, 15:41    
Re: Z kuchni ukraińskiej - pani.serwusowa 30.09.10, 16:26    
Re: Z kuchni ukraińskiej - 363636r 30.09.10, 16:53    
Re: Z kuchni ukraińskiej - pani.serwusowa 30.09.10, 17:32    
Re: Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 30.09.10, 21:03    
Re: Z kuchni ukraińskiej - pani.serwusowa 01.10.10, 10:14    
Re: Z kuchni ukraińskiej - avellan 11.10.10, 22:16    
Re: Z kuchni ukraińskiej - mandi111 12.10.10, 12:24    
Re: Z kuchni ukraińskiej - panda12 14.10.10, 05:07    
Re: Z kuchni ukraińskiej - avellan 16.10.10, 23:09    
paczki, rzeczywiscie, byly swietne - jo.hanna 12.10.10, 09:02    
Re: paczki, rzeczywiscie, byly swietne - michaga 19.10.10, 22:00    
a daloby rade - ania_m66 20.10.10, 09:57    
Re: a daloby rade - nobullshit 01.11.10, 21:04    
Re: Z kuchni ukraińskiej - thiessa 09.11.10, 16:20    
Re: Z kuchni ukraińskiej - edyta95 10.11.10, 20:24    
Re: Z kuchni ukraińskiej - asiakusy 11.11.10, 10:11    
Re: Z kuchni ukraińskiej - thiessa 11.11.10, 13:23    
Re: Z kuchni ukraińskiej - edyta95 11.11.10, 14:51    
Re: Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 11.11.10, 16:23    
Re: Z kuchni ukraińskiej - edyta95 11.11.10, 17:11    
Re: Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 12.11.10, 00:45    
Re: Z kuchni ukraińskiej - edyta95 12.11.10, 08:34    
Re: Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 12.11.10, 21:12    
Re: Z kuchni ukraińskiej - edyta95 12.11.10, 21:23    
Re: Z kuchni ukraińskiej - nobullshit 12.11.10, 21:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd