FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ciasteczka cynamonowe
   tastefully7   02.10.10, 10:39 zarchiwizowany
Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne do kawy, herbaty. Wyśmienicie
smakują również z mlekiem. Dla małych i dużych łasuchów. Dla wszystkich tych, którzy
uwielbiają cynamon. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają.

Przepis na ok. 35 ciasteczek:

25 dag margaryny
niepełna szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennnej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat rumowy

Miękką margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę,
sól, cynamon, startą gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną i dalej miksujemy. Dodajemy
parę kropli aromatu rumowego i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje ciasta
(delikatnie rozpłaszczamy, tworząc płaskie placuszki). zachowując między ciasteczkami
duży odstęp. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20-
25 minut. Gotowe ciasteczka wykładamy na kratkę kuchenną (będą wtedy bardziej
kruche) i studzimy.

Smacznego!

--
www.tastefully.bloog.pl

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   vandikia   03.10.10, 19:31 zarchiwizowany
pycha!
a jak pachniało podczas pieczenia :)

uwagi:
zmiskować się za chiny nie dało na jednolitą masę i po prostu lepiłam kulki i je rozgniatałam
na blaszce
pieczenie w 180 stopniach maxymalnie 17 minut
pierwsza partia po 20 minutach była mocno zwęglona

po 2 partii dodałam do ciasta rozgniecione pistacje, polecam spróbować, bo ciasta bardzo
fajnie się zmieniły :)

--
ups

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   tastefully7   04.10.10, 19:14 zarchiwizowany
Vandikia, cieszę się, że smakowały :)
Tak, bardzo ciężko jest zmiksować, ale ja zawsze na upartego to robię, bojąc się, że
połamie mieszadałka.
Hm, no u mnie z 20 minut musiały się piec. Może to kwestia piekarnika. Nie wiem :(
Ale najważniejsze, że efekt końcowy był pozytywny :)
--
www.tastefully.bloog.pl

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   alinka_li   07.10.10, 12:21 zarchiwizowany
Bardzo lubię cynamon, mniej pieczenie ciasteczek (wolę jedno porządne ciasto niż
bawić się drobiazgami), ale być może wypróbuję ten przepis. Tylko mam jedno
"ale": niezbyt mi się one podobają wizualnie, że tak powiem, te "talerzyki"
niezbyt mi się podobają. Może można rozwałkować i wycinać ciastka foremkami?
Albo, skoro mocno się rozlewają podczas pieczenia, to formować je w kulki a nie
w placki?
--
"Nawet jeśli pytanie jest poważne i nauka nie potrafi na nie odpowiedzieć, to
wcale nie oznacza, że odpowiedź zna religia."
R. Dawkins

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   vandikia   07.10.10, 14:12 zarchiwizowany
moje ciasto było takie, że spokojnie mogłabyś rozwałkować i wycinać :)
--
ups

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   tastefully7   07.10.10, 19:31 zarchiwizowany
Alinko, ciasto jest zbite, ale plastyczne. Nie rozlewa się. Uważam, że śmiało możesz
uformować w rękach placuszek i wyciąć foremką kształt. Ciasto ubijałam do pewnego
momentu ręcznym mikserem, potem już ciężko jest je mieszać. Nie wiem, jak zachowałoby
się, gdybyś je chciała rozwałkować.
A mnie się podobają właśnie takie placuszki, ale to kwestia gustu :)
Pozdrawiam!
--
www.tastefully.bloog.pl

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   agao_72   07.10.10, 22:36 zarchiwizowany
biorę od razu, po zamianie margaryny na masło ;-)
--
Kołysz się w miętowej mgle...

Świat widziany kocim okiem.
Zapraszam do kociej kuchni.

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   moniakociara   08.10.10, 13:54 zarchiwizowany
A to moje ciasteczka, ale bez aromatu rumowego :) Bardzo fajne, dobre z mlekiem,
takie wymaczane :D

  Re: Ciasteczka cynamonowe
   tastefully7   10.10.10, 10:48 zarchiwizowany
Moniakociara, ja też bardzo lubię te ciasteczka z mlekiem. To takie smaki z dzieciństwa :)
--
www.tastefully.bloog.pl

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd