Przez z ksiązki Pzrepisy Tatiany, kontynuacji Jeźdzca Miedzianego :)
Ciasto:
- 400g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zamrożonego masła
- 2 łyżki tłuszczu roślinnego, zamrożonego
- 1 jajko, zimne
- 1/2 szklanki lodowatej wody
- 3 łyzki octu winnego
Mąke wymieszać niestarannie z masłem i olejem. Jajko lekko ubić widelcem i
dodac do masy. Dolac 55ml wody i powyrabiac ciasto. Dodać resztę wody oraz
ocet, wyrabiać ciasto tak długo az wszystko się wchłonie. Ciasto podzielić na
2 czesci i zrobić grube placki. Jeden musi być wiekszy. Zawinąc w folię
spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godizny.
Farsz:
- 4-5 łyzek masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 poszatkowana głowka kapusty
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka ugotowanego ryzu (opcjonalnie)
- 200g ugotowanej mielonej wołowiny (opcjonalnie)
- podsmażony na chrupko bekon (opcjonalnie)
Masło stopić na patelni, dodac cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę,
zwiekszyć temp. i smażyć do miekkosci. Gdy będzie juz miekka, zmniejszyć temp.
i dusic jeszcze przez 10-15 min az kapusta będzie złota ryż, mieso i bekon,
dusić razem jeszcze przez kilka minut.
Do posmarowania:
- 1 zółtko
- 1 łyżka stopnionego masła
- 2 łyzki wody
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i
opruszyc mąka. Wyłozyć formę mniejszym krążkiem. Rozłozyć farsz na cieście,
najwięcej połozyć na środku. Drugim plackiem o średnicy 30cm przykryc pierwszy
placek z farszem i dobrze skleić brzegi. Posmarować masą z żółtka, masła i
wody. Piec przez 45 minut na dolnej półce piekarnika, az kulebiak będzie
zloto-brazowy. Podawać z zupa. Ja mialam barszcz czerwony z torebki.
Ciasto:
- 400g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zamrożonego masła
- 2 łyżki tłuszczu roślinnego, zamrożonego
- 1 jajko, zimne
- 1/2 szklanki lodowatej wody
- 3 łyzki octu winnego
Mąke wymieszać niestarannie z masłem i olejem. Jajko lekko ubić widelcem i
dodac do masy. Dolac 55ml wody i powyrabiac ciasto. Dodać resztę wody oraz
ocet, wyrabiać ciasto tak długo az wszystko się wchłonie. Ciasto podzielić na
2 czesci i zrobić grube placki. Jeden musi być wiekszy. Zawinąc w folię
spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godizny.
Farsz:
- 4-5 łyzek masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 poszatkowana głowka kapusty
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka ugotowanego ryzu (opcjonalnie)
- 200g ugotowanej mielonej wołowiny (opcjonalnie)
- podsmażony na chrupko bekon (opcjonalnie)
Masło stopić na patelni, dodac cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę,
zwiekszyć temp. i smażyć do miekkosci. Gdy będzie juz miekka, zmniejszyć temp.
i dusic jeszcze przez 10-15 min az kapusta będzie złota ryż, mieso i bekon,
dusić razem jeszcze przez kilka minut.
Do posmarowania:
- 1 zółtko
- 1 łyżka stopnionego masła
- 2 łyzki wody
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i
opruszyc mąka. Wyłozyć formę mniejszym krążkiem. Rozłozyć farsz na cieście,
najwięcej połozyć na środku. Drugim plackiem o średnicy 30cm przykryc pierwszy
placek z farszem i dobrze skleić brzegi. Posmarować masą z żółtka, masła i
wody. Piec przez 45 minut na dolnej półce piekarnika, az kulebiak będzie
zloto-brazowy. Podawać z zupa. Ja mialam barszcz czerwony z torebki.