FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Placek z jabłkami

Szarlotkujecie się? To proszę bardzo.

Placek z jabłkami

Frakcja francuska czytać nie musi, bo tę tarte aux pommes zna pewnie na
pamięć: spód z pate brisee, wyłożony rozgotowaną masą jabłeczną, z wierzchu
przystrojoną dwoma kręgami z cienkich półksiężyców jabłkowych. Proste,
efektowne i pyszne.

Ciasto kruche w proporcjach:

- ćwierć kilo mąki pszennej tortowej (moja obecna ciastkarska faworyta to
Karaliski kwiat przemiału z młynów litewskiej Malseny, typ 405D);
- 150g masła, lekko rozmiękłego i pokrojonego w kostkę;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka cukru drobnoziarnistego;
- 1 jajo;
- 1 łyżka mleka.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Wetrzeć w nią dokładnie masło, aż do
powstania luźnej kruszonki. Do tego wbić jajo, podlać mlekiem i zagnieść.
Całość zebrać w kupę i kilkoma ruchami od siebie połączyć masę w jednorodną
całość. Utoczyć z niej kulę, szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do
lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkować na grubość 3mm i wyłożyć formę do
tart lub niskich pajów, wielkości, dajmy na to 23-25 cm. Można i więcej, można
i mniej. Samego ciasta w tej ilości starczy spokojnie nawet na 30cm średnicę.
Wyłożony spód ponakłuwać delikatnie widelcem (chociaż w sumie i tak ciasto
będzie obciążone podczas wypieku mokrą masą, więc jak zapomnicie to bez
paniki). Brzegi można dekoracyjnie podwinąć i upstrzyć wzorkiem. Włożyć do
lodówki, aby odpoczęło i zająć się jabłkami:

- 6-8 (w zależności od wielkości) jabłek, najlepiej kwaskowych i chrupkich:
Koksy, babcie Kowalskie, złote delicje, Gale, itp.;
- 3 łyżki cukru;
- 1 i 1/2 łyżki wody;
- 1-2 łyżki masła;
- przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu; 1/2 łyżeczki startej gałki i 1/2
łyżeczki startych goździków.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przekroić z góry na dół na pół (albo
przekroić z góry na dół na pół i wyciąć gniazda nasienne, jeśli nie ma się
drylownicy do jabłek). Położyć płasko na desce do krojenia i z najgrubszych
miejsc wykroić w poprzek po 5-6 półplasterków na połówkę jabłka, grubości ok.
2mm. W rezultacie otrzyma się od 60 do 96 sztuk, co w zupełności powinno
wystarczyć na wyłożenie nimi nawet sporej wielkości tarty. Resztę części
jabłek posiekać zgrubnie.

Do rondelka wsypać cukru, zalać wodą, dodać masło i na średnim ogniu rozpuścić
na lekki syrop. Dorzucić tych posiekanych zgrubnie jabłek, szczelnie przykryć
rondel przykrywką, odrobinę zwiększyć ogień, aż syrop zacznie się gotować i
pichcić tak przez 5 minut. Zdjąć z ognia i w dalszym ciągu szczelnie przykryte
odstawić na kwadrans, aby jabłka same opiły się syropu i rozpadły. Po tym
czasie wystarczy zamieszać kilka razy łyżką, aby tak ZMACEROWANE jabłka
rozprowadzić na gładką papkę. Przyprawić, wystudzić.

Piekarnik w międzyczasie rogrzać do 180-190 st. Spód wyjąć z lodówki i bez
podpiekania (to jest rustykalna tarta na szybko, do spożycia na ciepło, więc
wicie rozumicie, estetyka na bok) rosmarować na nim równo jabłeczny "mus".
Następnie z dość ciasno układanych półksiężyców jabłek ułożyć krąg, pierwszy
przy brzegu, a drugi, w odwrotnym kierunku brzuszków bliżej środka. Przeważnie
pośrodku zostanie nie pokryta platerkami dziurka (no chyba, że komuś się uda
trudna sztuka dopasowania wielkości jabłek do rozmiaru tarty), którą można
czymś dekoracyjnym zapełnić. Ja spróbowałam wykonać różyczkę z jabłecznych
strugów. Jak wyszła, oceńcie sami.

Tartę piec ok. 30-35 minut, aż do zrumienienia brzegów i półzmięknięcia
plasterków. Na koniec można przydać dodatkowych rumieńców, obsypując całość
cukrem drobnoziarnistym, lub pudrem i wkładając na 2 minutki pod grillowe
dopiekanie. Wyjąć i przestudzić przynajmniej 15 minut, zanim spróbuje się
uwolnić placek z formy. Na sam nastęny koniec co perwersyjniejsze gospodynie
przydają tej tarcie glazury z syropu, a te najwszeteczniejsze z nich syrop
nasączają jeszcze jakimś co szlachetniejszym destylatem. I podają na ciepło: z
lodami i bitą śmietaną, Marie-Antoniny istne.

Zapewniam, że ze zwykłym mlekiem, po chamsku żłopanym z kartonika smakuje
równie pysznie.
--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Placek z jabłkami - krysia2000 17.10.10, 20:14    
Placek z jabłkami - zdjęcia - krysia2000 17.10.10, 20:16    
Re: Placek z jabłkami - zdjęcia - bernadeta75 17.10.10, 23:04    
Re: Placek z jabłkami - zdjęcia - felinecaline 21.10.10, 21:55    
Re: Placek z jabłkami - 0yotte 20.10.10, 15:12    
Fenk ju! - krysia2000 21.10.10, 06:19    
Re: Placek z jabłkami - princesswhitewolf 21.10.10, 22:37    
Re: Placek z jabłkami - pani.serwusowa 21.10.10, 13:02    
Re: Placek z jabłkami - daxter 21.10.10, 17:41    
Re: Placek z jabłkami - krysia2000 21.10.10, 21:16    
Re: Placek z jabłkami - daxter 22.10.10, 14:04    
Re: Placek z jabłkami - beata197112 23.10.10, 13:26    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd