FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort orzechowo-migdałowy

Znalazłam na blogu -moje wypieki- przepis na tort orzechowo-migdałowy.Zaciekawił mnie
i upiekłam.Podaję przepis i dołączam zdjęcia niezbyt udane,ale mniej więcej ten tort tak
wygląda.
Składniki na warstwę orzechową:
10 żółtek
25 dag cukru pudru
25 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
cukier wanilinowy - 8g
Składniki na warstwę migdałową:
10 białek
20 dag cukru pudru
25 dag zmielonych migdałów
sok z połowy cytryny
3 łyżki zmielonych biszkoptów/ można dać bułkę tartą/
Ponadto:
kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
ZOLtka utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.Dodać orzechy oraz cukier
wanilinowy.
Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 22cm/jak jaja są b.duże
to piec w większej tortownicy o średnicy 24cm/
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.Dodać sok z cytryny,
biszkopty oraz zmielone migdały.
Wszystko wymieszać i wylać na masę orzechowo-żółtkową.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170st./do tzw. suchego patyczka/
Upieczony i wystudzony tort wysmarować dżemem i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,mieszając od czasu do czasu.
Gorącą polać ciasto,ostudzić.
Polecam to wspaniałe i delikatne ciasto.

Tort orzechowo-migdałowy - szarlotka102 20.10.10, 15:50    
Re: Tort orzechowo-migdałowy - issys 20.10.10, 18:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd