FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zupa-krem z zielonego groszku z miętą

Zupa-krem z zielonego groszku z miętą, to moje ostatnie odkrycie. Bardzo aromatyczna i
orzeźwiająca. Mięta nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ozdobiona groszkiem i
listkami mięty bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.

Dla 3 osób:

80 dag mrożonego zielonego groszku
2 średnie cebule
3 szklanki mocnego gorącego rosołu (może być z kostki)
150 ml śmietanki kremówki
3 łyżki liści mięty pokrojonych w paski
całe liście mięty do przybrania
sól, pieprz

Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy groszek, chwilę dusimy na
małym ogniu, ciągle mieszając, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy około 6 łyżek groszku do dekoracji i miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli
krem wydaje się nam zbyt gęsty, można dolać trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy śmietankę i gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone
listki mięty i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, żeby krem przeszedł aromatem
mięty. Rozlewamy do talerzy, dodajemy odłożony groszek i ozdabiamy listkami mięty.

Smacznego!
--
www.tastefully.bloog.pl

Zupa-krem z zielonego groszku z miętą - tastefully7 21.10.10, 19:18    
Bardzo lubię i jestem za ;-) n/t - cipcipkurka 22.10.10, 10:36    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd