FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   20.12.10, 22:58 zarchiwizowany
Tyz piekne nie powiem :)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   inaa1   19.12.10, 16:43 zarchiwizowany
też popełniłam....

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   04.12.10, 21:50 zarchiwizowany
Super smalczyk :)
jednak cos w tym jest ,że organizm w zimie domaga sie dodatkowej porcji tłuszczu :)
ja raczej unikam tłustego ale w tym miesiącu zrobiłam dwa razy no i mąz tez sie
domaga ,jednk organizm wie co dla niego najlepsze :)

  Re: Bodziu :)
   bodzia50   04.12.10, 14:47 zarchiwizowany
::))
--
Bożena

  Bodziu :)
   daxter   03.12.10, 16:39 zarchiwizowany
Grahamka prima sort dzisiaj chłocy pożarli w try miga , zrobiłam wczoraj z
twojego przepisu a na wątrobianke mam juz produkty chodzi za mna juz dwa
tygodnie wyczułaś mnie w 100%.pozdrawiam :)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   lusesitt   03.12.10, 16:09 zarchiwizowany
To i ja dorzucę przepis ma domowy smalec, który zaczął za mną chodzić juz od wakacji :).
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia domowa Macieja Kuronia " i nosi nazwę "Mój ulubiony
smalec". Robi się go tak:

1 kg słoniny
500 g wędzonego boczku (surowego)
1 duże kwaśne zielone jabłko
2 cebule
1 główka czosnku
1 łyżeczką zmielonego kminku (dałam dwie)
1 łyżeczka majeranku (dałam dwie łyżki)
sól i pieprz

Słoninę kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę z grubym sitem. Topimy w
rondelku a po 15 minutach (ja dałam po dłuższym czasie) dodajemy tak samo posiekany
boczek. Kiedy smalec jest wytopiony, a skwarki złociste, zdejmujemy rondel z ognia i
dodajemy utarte jabłko, drobno posiekana cebulę i posiekany czosnek utarty z odrobiną
soli. Dokładnie mieszamy i wsypujemy pozostałe przyprawy. Jeszcze raz mieszamy.
Rozlewamy warstwami do miseczek, tak żeby skwarki nie opadły na dno.

Zajadam się nim prawie codziennie i to sama, bo małżonek woli dżemik ;).


  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   03.12.10, 15:54 zarchiwizowany
kocila napisała:

> Smalczyk de Lux
> Dostałam ostatnio wielki słoik czystego smalcu wytopionego z domowej świnki. Ró
> żnica w
> smaku, zapachu i konsystencji kolosalna. Musiałam zrobić smalczyk.
> Mój ulubiony jest pełen dodatków: skwarki, cebula, majeranek i odrobina kwaśne
> go jabłka.
> Taki de Lux :)
> Taki smalec na skibce chleba gdy za oknem mróz...poezja
>

taka wersja na bogato :) musi być smaczna :)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   03.12.10, 15:51 zarchiwizowany
Wygląda przepysznie :)

  Wątrobianka
   bodzia50   03.12.10, 09:52 zarchiwizowany
Zima nas zasypała ,więc rozgrzewajmy się :).

Jak Wam się znudzi już ten smalczyk ,to zróbcie sobie wątrobiankę
według Pinkink3
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87631398,87640955.html
a tu proszę ,dla Was grahamka ,myślę że ze smalcem będzie to świetna para
--
Bożena

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   kocila   02.12.10, 23:13 zarchiwizowany
Smalczyk de Lux
Dostałam ostatnio wielki słoik czystego smalcu wytopionego z domowej świnki. Różnica w
smaku, zapachu i konsystencji kolosalna. Musiałam zrobić smalczyk.
Mój ulubiony jest pełen dodatków: skwarki, cebula, majeranek i odrobina kwaśnego jabłka.
Taki de Lux :)
Taki smalec na skibce chleba gdy za oknem mróz...poezja

--
grubajadzia.blogspot.com

  Tuste Omy Pauli :)
   daxter   02.12.10, 22:33 zarchiwizowany
ladyjm napisała:

> az zaslinilam sobie klawiature - to jest to co bym teraz chetnie zjadla :)


To prosze sie czestowac:)

  Re: Bodziu:)
   ladyjm   02.12.10, 22:21 zarchiwizowany
az zaslinilam sobie klawiature - to jest to co bym teraz chetnie zjadla :)
--
mój blog o szyciu i rzeczachhandmade

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   02.12.10, 16:37 zarchiwizowany
Poniewaz tak zimno i mróz na dworze to miałam pretekst i znowu zrobiłam ,
rodzina zachwycona :
Wygrywa z najlepsza szynką:)
To prawda najlepsze jest najprostsze :)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   26.11.10, 14:10 zarchiwizowany
Ale dlaczego zaraz nieczysta :))) zaś zrobiłam ale sie juz nie pochwola :)na
zynim chlebku poezja :)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   12.11.10, 17:13 zarchiwizowany
Masz racje jak cholesterolu brak w organizmie to mądry organizm sam go sobie
naprodukuje, ja dzisiaj robie nową porcję skwareczek, w końcu zdrowy tran ma w
100g 850g cholesterolu :))))

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   0oo.owieczka   12.11.10, 17:03 zarchiwizowany
Tego cholesterolu jest tyle, co kot napłakał;) Ilości są porównywalne z zawartością w rybach.
Poza tym nie demonizujmy roli cholesterolu pokarmowego w patogenezie chorób. Organizm
człowieka (i owieczki) sam wytwarza go więcej niż zjemy. Gorsze są cukry:(
Słoninę stopiłam, przyprawy dodałam i mam wspaniały podwieczorek:)

--
[img]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ig/cb/b1em/LhwqzOmOAHHtGjJ5nX.jpg[/img]

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   alinka_li   12.11.10, 12:58 zarchiwizowany
Bardzo lubię, ale rzadko robię sama. Na szczęście;) Ale mam 1 kg słoniny w
zamrażarce, hmm....
--
"Nawet jeśli pytanie jest poważne i nauka nie potrafi na nie odpowiedzieć, to
wcale nie oznacza, że odpowiedź zna religia."
R. Dawkins

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   12.11.10, 12:42 zarchiwizowany
No chyba sie mylisz owieczko słonina jednak zawiera cholesterol w 100 g słoniny
znajduje sie 99mg cholesterolu.:))
ale jaki to smaczny cholesterol :) od czasu do czasu nie zaszkodzi :)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   0oo.owieczka   10.11.10, 22:52 zarchiwizowany
linn_linn napisała:

> Faktycznie, jesli juz mamy pochlaniac kalorie i cholesterol,

W tkance tłuszczowej nie ma cholesterolu:)
Dziś kupiłam piękną słoninę, więc też będę miała smaczny smalec.

--
[img]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ig/cb/b1em/LhwqzOmOAHHtGjJ5nX.jpg[/img]

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   dorothea37   10.11.10, 21:08 zarchiwizowany
Oj robie ,robię! (to oj z powodu kalorii)
!Idę trochę na łatwizne ,bo mielę słoninę i topię .Ale szpyrki tyż są fajne z tego:-)
Jak za długo stoi to do kapusty zużywam.
Z jabłkiem nie robiłam i majeranku nie dodawałam...trza spróbować !

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   alinkamalinka23   09.11.10, 12:04 zarchiwizowany
To mnie dobiłas tym tustym nie ma siły musza zrobic.

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   07.11.10, 17:33 zarchiwizowany
Szaleństwo sie dzisiaj skonczyło:) ale widac organizm potrzebował cholesterolu :)
Trzeba za jakis czas powtórzyć:)byle nie za często bo będzie problem z
uniesieniem się:)))))

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   linn_linn   07.11.10, 08:00 zarchiwizowany
Faktycznie, jesli juz mamy pochlaniac kalorie i cholesterol, to lepiej rzadziej,
ale w postaci takiego smakolyku. Tym bardziej, ze niedlugo spadnie temperatura
:) Zdjecie swietne: po prostu czuje sie smak. Szkoda, ze wyciagajac reke nie
mozna pochwycic tej kromki :)


  Re: Tuste Omy Pauli :)
   fettinia   06.11.10, 23:10 zarchiwizowany
jeronie-nie byda chopa woloc bo lon by kazol zaroski warzic:D
ps-u noc ni mo takiygo co by sie na tuste nadalo..
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: Tuste Omy Pauli :)
   siostraheli   06.11.10, 22:05 zarchiwizowany
A kysz, siło nieczysta.
--
Bytka abo ne bytka to je zapytka.

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   06.11.10, 21:04 zarchiwizowany
Jeszcze jedno zdjecie:)bo tuste sie kończy się kończy:)

  Re: Bodziu:)
   daxter   06.11.10, 18:15 zarchiwizowany
No chlebki piękne Ci wyszły:) to prawda ,że najlepsze rzeczy wychodza na oko,
moje dzisiejsze bułki wyszły dobre za to słonecznik słabo sie przyrumienił i
zbestwiona rodzinka narzekała , to ja zamroziłam i odrzewane bedą w sam raz.
Możesz wrzucić ogólny zarys przepisu a reszta to juz improwizacja :)

  Re: Bodziu:)
   bodzia50   06.11.10, 16:46 zarchiwizowany
-jednak cos jest w
> tej telepatii:) ściagnęłam Cie myslami na mój wątek :)

Coś jest !!! Mam chyba dobrą anteną odbiorczą :).

A przebywam ciągle w tym samym miejscu :),tylko mi dalej do komputera.
Trochę mi bateria wewnętrzna sie wyczerpała.

Grahamki ...wiem, obiecałam,pamiętam, ponieważ są one moją własną twórczością
piekarniczą :), to ciągle jeszcze próbuję ,udoskonalam,
ale już nigdy (chyba )mi się nie uda powtórzyć jednego takiego wypieku
spontanicznego ,bo co zrobię następne to mi mówią że nie są tak boskie jak tamte
a ja nie zapisałam składników, i nawet nie ważyłam.
Zaraz zaglądnę do Twoich bułek, bo może się okazać że Ty juz robisz podobnie jak ja.

Moje chleby wysyłam...zdjęcie na szybko...jeden to żytnio -pszen
50/50,podzielony na pół
drugi to codzienny Mirabbelki, a trzeci to zrobiłam z resztek zakwasu ,resztek
jogurtu,
i różnych mąk, poszedł do zamrażalki ,więc nie wiem jak smakuje.
Oczywiście nie omieszkałam spróbować jeszcze na gorąco .co widać:)Pozdrawiam.
--
Bożena

  Tuste Omy Pauli :)
   daxter   06.11.10, 16:09 zarchiwizowany
Z chlebusiem orkiszowym na pszennym zakwasie chyba jeszcze lepsze :)

  Bodziu:)
   daxter   06.11.10, 13:52 zarchiwizowany
Witaj Bodziu :) dzisiaj o Tobie myslałam gdzie to przebywasz? jednak cos jest w
tej telepatii:) ściagnęłam Cie myslami na mój wątek :)
Tez dzisiaj piekłam i chlebus i bułki grahamki z ziarnami i słonecznikiem :)
A na obiecany przepis czekam ( grahamki) pozdrawiam Roma:)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   bodzia50   06.11.10, 12:01 zarchiwizowany
właśnie sobie zamówiłam słoninkę -1kg- na sobotę,
w takim pewnym (że na pewno dobra) miejscu,
żeby ją stopić , miała mi służyć do smażenia i podgrzewania, bo wiadomo ,
olej to olej, oliwa nie do wszystkiego, masło dobre jest ,ale słoninka czyli
smalec z niej
jesienią potrzebny bardzo, latem mniej,
no i smalcu niestety będzie mniej :) , bo muszę !zrobić sobie takie skwareczki
na chlebuś,

a Twój chleb zacny bardzo ,ja wczoraj upiekłam cztery sztuki , jeden idzie do
ludzi, dwa różne na weekend ,a kolejny do zamrażalki
pozdrawiam

--
Bożena

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   daxter   06.11.10, 10:45 zarchiwizowany
To prawda smak i aromat jest boski.:))Wszystkie szynki przebija w przedbiegach:)
Tez robie czasem z czosnkiem i ziołami ale wtedy bez dodatku wędzonego boczku ,
Przyznam sie ,ze z jabłkiem nigdy nie robiłam a trzeba bedzie wypróbować:)

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   mandi111   06.11.10, 09:29 zarchiwizowany
Ja robię podobny smalczyk, tyle tylko że dodatkowo dodaję starkowane kwaśne jabłko i
odrobinę czosnku. Ten zapach, ten smak! Ach!

  Re: Tuste Omy Pauli :)
   felinecaline   05.11.10, 22:54 zarchiwizowany
Tez sobie niedawno zrobilam, choc taka wersje bardziej "z braku laku".
Z braku sloninki bowiem uzylam podgardla i moje "tuste" zrobilo sie dosc chude,
wiecej jest zdecydowanie skwareczek niz samego smaluszku.
Zrobilam w wersji naturalnej, bez zadnych dodatkow, rozsmarowuje toto chude
tuste na sznitce, sole i aaaaach, ekstaza!....


  Tuste Omy Pauli :)
   daxter   05.11.10, 22:45 zarchiwizowany
Czyli domowy smalczyk ,rzecz domowa banalnie prosta a jaka smaczna .
Będąc niedawno w Katowicach weszłam na P. Skargi do takiej piekarnii w przy
aptece i Empik-u i jakiesz było moje zdumienie gdzie obok kanapek, bułek
innego pieczywa pyszniła sie kanapka pod tytułem - Klapsznita z tustym cena 2
zł .40gr,
Toć to rozbój w biały dzien strsznie drogo :)no ale przysmak regionalny
wyjasniła mi pani sklepowa kosztuje:))
Tak zrobiłam sobie sama i będę się zajadac i nie licząc kalorii :)
w końcu zima idzie i trzeba obrosnąc trochę tłuszczykiem ,żeby było cieplej:)))
Było juz kilka wątków ale niektóre sie zarchiwizowały :)i sa troche inaczej
robione.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63197012,63197012.html
Ale nie było smarowidła po śląsku -czyli prawdziwego smalczyku zwanego
potocznie tustym.
Najlepsza sznita z tustym była u mojej Omy Pauli a robiła ją tak:
400g słoniny świeżej lekko zmrozonej aby było ją łatwiej pokroić w drobną
kosteczkę
1 duża cebula
1 łyzeczka majeranku .sól do smaku
100g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
Wykonanie
-pokrojona słoninkę stopic na patelni do lekkiego zrumienienia skwarek dodac
pokrojoną w drobną kosteczke cebulkę zrumienic zestawic z ognia dodac majeranek.
-na osobnej patelni wytopic i zrumienic boczek dodac do słoninki z cebulką i
razem jeszcze chwilę smażyć przelać do miseczki ostudzic solić na końcu
,wystudzic smarowac chlebus najlepiej swojski i zajadać.
Oma robiła zawsze duży boncloczek- to taki brązowy gliniany garnek.
I zawsze mi robiła sznitki do szkoły i było dużo pysznych szpyreczek (skwarek)
Mnie wyszła sredniej wielkosci miseczka szklana.Smacznego:))



Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd