FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Motylkowe muffiny

Do podstawowego przepisu na muffiny dodałam kokos i białą czekoladę, wierzch
uciupałam, przekroiłam na pół, powtykałam w bitą śmietanę i są motylki :) Zawsze
myślałam, że są trudne i pracochłonne - a tu nie! Raz dwa się je robi. I tak po prostu,
ładnie wyglądają :)

Poniżej przepis, a kilka słów więcej na blogu.


Składniki na 10 średniej wielkości:
115 g mąki pszennej (pełnoziarnista górą!, ale jak nie mamy, to dajemy zwykłą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g bardzo miękkiego masła/dobrej margaryny
2 jajka
90 g cukru
2 łyżki mleka
3 kopiate łyżki wiórków kokosowych (ja dodałam zamiast cukru i wiórków mój cukier
kokosowy, który zrobiłam jakiś czas temu - ale składniki podaje takie, jak bez takiego
cukru - chociaż bardzo was zachęcam, zróbcie, jeśli tylko macie wiórki kokosowe i duży
słoik - niesamowity smak i zapach, a po upieczeniu niebiańsko!) - cukier jest tutaj tutaj
kilka kostek pokruszonej białej czekolady
mały kubek śmietany 30% lub 36%
łyżeczka cukru pudru
kilka ciemnych winogron

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia,
mięciutkie masło.margarynę, jajka, cukier, kokos i mleko i wymieszaj wszystko bardzo
dokładnie. Możesz trzepaczką albo łyżką, musi powstać gładka masa. Do muffinkowej
formy wyłożonej kolorowymi papierkami (albo i nie - ja nie wykładałam, zabrakło mi :) )
nakładaj po łyżce ciasta do każdego zagłębienia, posypuj kawałkami białej czekolady i
przykrywaj resztą ciasta, tak do 3/4 wysokości zagłębienia. Wstaw do piekarnika na 20
minut, aż z wierzchu staną się złociste. Wyciągnij i dobrze ostudź.
Ubij bitą śmietanę: śmietanka musi być chłodna, wyciągnięta dopiero co z lodówki. Kiedy
już będzie sztywna, dodaj cukier i jeszcze chwile poubijaj.
Każdej muffince, kiedy już będą wystygnięte, odkrój tą wypukłą część na wierzchu - tę
muffinkową czapeczkę. Przykrój taki odkrojony kawałek na pół. Na ścięty wierzch muffinki
nałóż małą górkę bitej śmietany i powkładaj w nią dwa kawałki z odkrojonej "czapki" - pod
kątem, żeby utworzyły skrzydełka. Pomiędzy nie włóż kawałek winogrona.

I to wszystko, smacznego! :)

--
Ciasteczko? Mój blog kulinarny

Motylkowe muffiny - usmiecham-sie 16.11.10, 08:27    
Re: Motylkowe muffiny - monjan 16.11.10, 09:07    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd