FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Troche inna cykoria

I jeszcze jedno, dzieki Kuchni pod wulkanem, niedawno odkryte przeze mnie
warzywo:
cicoria catalogna frastagliata zwana tez cicoria asparago.

Zrobilam ja z przepisu z Kuchni pod wulkanem
(kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/11/cicoria-in-padella-czyli-cykoria-w.html)

Bardzo nam smakowalo.
Z wygladu przypomina ta cykoria takie wielkie liscie mlecza, ale jest bardzo
delikatna w smaku.

Cikoria in padella na 4 osoby (podaje toczka w toczke za Anthony z Kuchni pod
wulkanem)

1 kg cykorii (jedna duza)
500 g pomidorkow koktajlowych
2 zabki czosnku
oliwa z oliwek
peperoncino, czyli papryka chilli
sol

Z cykorii usuwamy uszkodzone liscie. Kroimy, w poprzek, na kawalki o dlugosci
okolo 10 - 15 cm. Myjemy. W duzym garnku gotujemy wode. Gdy zawrze wrzucamy
cykorie i solimy. Gotujemy 10 - 15 minut od powtornego zagotowania sie wody.
Odcedzamy.

Na duzej patelni rozgrzewamy oliwe. Zbrazawiamy lekko zgnieciony czosnek i go
usuwamy. Wrzucamy rozkruszone peperoncino.
Dodajemy pomidorki. Wczesniej oczywiscie myjemy je, osuszmy i kroimy na pol.
Dusimy sos, az pomidory odparuja. Solimy.

Do gotowego sosu dodajemy odcedzona cykorie i dusimy calosc nastepne 10 minut.

Bardzo, bardzo smaczne, nastepnym razem zrobie w wersji prostszej z sama oliwa.



--
Belgia od kuchni

Troche inna cykoria - miss_coco 22.11.10, 23:30    
Re: Troche inna cykoria - linn_linn 23.11.10, 08:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd