FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Naleśniki z Milwaukee

Przepis pochodzi z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt.
"Smaki Ameryki".

SKŁADNIKI:
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mleka,
łyżka masła roślinnego,
4 jajka,
2 jabłka,
3 łyżki masła,
po łyżce cynamonu i cukru,
sól,
cukier puder do posypania

SPOSÓB WYKONANIA: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę. Udusić na patelni
teflonowej, ostudzić. Starannie wymieszać mąkę z masłem roślinnym, dodać mleko
i sól. Staje mieszając wbijać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka włożyć
jabłka. W naczyniu do zapiekania rozpuścić łyżkę masła i wlać do niego ciasto
z jabłkami. Smażyć na złoty kolor, podnosząc od czasu do czasu łopatką brzegi
placka, by rzadkie ciasto spłynęło. Gdy ciasto się zetnie, naciąć je na środku
w "X". Nacięcie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i położyć na nim 2
łyżki masła. Placek wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 220
stopni. Podawać posypany cukrem pudrem lub polany syropem.
--
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja

Naleśniki z Milwaukee - grumko 02.12.10, 19:35    
Re: Naleśniki z Milwaukee - tastefully7 02.12.10, 19:44    
Re: Naleśniki z Milwaukee - ladyjm 02.12.10, 22:20    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd