FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chińska a może wietnamska...

... jak kto woli:) albo polska tylko trochę inaczej:) w każdym razie smaczna i
sycąca.

-Podwójny filet z kurczaka (ja dzisiaj użyłam kawałka udźca z indyka),
-mrożona mieszanka chińskich warzyw (z grzybami mun),
-por,
-pół główki czosnku,
-pęczek szczypiorku,
-chiński makaron (nitki),
-ziele ang, liść laurowy, sól, pieprz, słodka papryka, tabasco, imbir.
Do dekoracji czerwona cebula, szczypior, papryka chili.

Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w dowolnej mieszance przypraw (do
dowolnej mięsnej przyprawy dodałam trochę tabasco i imbiru), usmażyć. Do
gotującej wody wrzucić mieszankę chińskich warzyw, liść laurowy, ziele
angielskie - doprowadzić do miękkości warzywa. Dodać usmażone mięso, por
pokrojony w talarki, czosnek w plasterki oraz grubo posiekany szczypior.
Zagęścić czterema łyżeczkami mąki ziemniaczanej (mąkę najpierw rozmieszać w
zimnej wodzie a następnie do rozrobionej mąki dolać trochę ciepłej zupy - żeby
nie powstały kluchy - dopiero wtedy wlać do garnka). Doprawić do smaku solą,
pieprzem, papryką i szczyptą imbiru. Dorzucić paczkę makaronu chińskiego
przygotowanego wg przepisu na opakowaniu.
Moja zupa została udekorowana wiórkami czerwonej cebuli, posiekaną papryką
chili oraz szczypiorem.
:)



chińska a może wietnamska... - papryka.chili 04.12.10, 17:45    
Re: chińska a może wietnamska... - ladyjm 04.12.10, 22:26    
Re: chińska a może wietnamska... - papryka.chili 05.12.10, 10:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd