FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Karp z kminkiem w winnym sosie

Przepis pochodzi z książki Petera Trnka pt. "The Best of Czech Cooking".

SKŁADNIKI:
4 małe filety z karpia,
1 łyżka zmiażdżonych nasion kminku,
2 łyżki masła,
1 pokrojona na ćwiartki cytryna,
sok z połowy cytryny,
1 pokrojona na plasterki mała cebula,
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
sól do smaku.

SPOSÓB WYKONANIA: Filety doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Rozgrzać masło i
smażyć rybę po 2 minuty z każdej strony. Dodać cebulę i doprawić pieprzem
kajeńskim. Podlać winem, sokiem z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut. Wyjąć
filety i trzymać w cieple. Sos zredukować na dużym ogniu. Wmieszać do niego
trochę masła. Włożyć kawałki ryby, dodać natkę pietruszki i podawać z białym
chlebem oraz kawałkami cytryny.
--
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja

Karp z kminkiem w winnym sosie - grumko 20.12.10, 18:00    
Re: Karp z kminkiem w winnym sosie - 363636r 20.12.10, 18:04    
Re: Karp z kminkiem w winnym sosie - daxter 20.12.10, 23:52    
Re: Karp z kminkiem w winnym sosie - grumko 21.12.10, 05:13    
Re: Karp z kminkiem w winnym sosie - inaa1 22.12.10, 19:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd