Przypominam bo warto, piernik przekładany z blogu dorotus. Bedzie powtórka na święta
w ilosci 3 sztuk. jest pyszny.
Podaje ze swoimi małymi zmianami.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
na przełożenie:
1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym (ja dłam brzwoskwiniową)
Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
50g masła
3 łyżki kremówki smietanki
orzechy do ozdoby
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami
miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno,
wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (głęboka keksówka o długości
32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.
Piec w temperaturze 165°C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę,
dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być
lekko ciepła).
W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać
gotowy piernik. Ozdobic np. orzechami.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
w ilosci 3 sztuk. jest pyszny.
Podaje ze swoimi małymi zmianami.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
na przełożenie:
1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym (ja dłam brzwoskwiniową)
Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
50g masła
3 łyżki kremówki smietanki
orzechy do ozdoby
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami
miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno,
wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (głęboka keksówka o długości
32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.
Piec w temperaturze 165°C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę,
dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być
lekko ciepła).
W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać
gotowy piernik. Ozdobic np. orzechami.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano