FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   29.12.10, 12:23 zarchiwizowany
Fajna przekąska na sylwestrowy wieczór :)

Potrzeba będzie:
1 kg mintaja najlepiej tylko 5 % glazury lub innej białej ryby morskiej
świeżej lub mrozonej
3 łyzki tartej bułki
duże jajko
3 łyzki maki do obtaczania kulek
papryka sól lubczyk suszony lub pietruszka drobno posiekana 1/2 łyzeczki
oraz tajny składnik czyli zmielony 1 listek lurowy i 5 kulek ziela
angielskiego i 5kulek pieprzu i jeden gozdzik ok 1/2 łyżeczki tej swojskiej
przyprawy.
2 cebule pokrojone w plastry
2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarny lub kolorowy
mleko do wymoczenia filetów
Sok z jeden cytryny do skropienia filetów
olej do smażenia

Wykonanie

Filety rozmrozic zamoczone na godzinke w mleku
opłukac skropić sokiem z cytryny odstawic na 15 min
nastepnie osuszyć zmielic w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze
dodac jajko, tartą bułkę ,przyprawy jakby były za mokre odcisnąc lekko
mają miec konsystencje mielonych pulpecików.
Kulac zgrabne kuleczki otoczyć w mące smążyć na oleju do zrumienienia ostudzic
całkowicie przed zalaniem zalewą

Zalewa

4 szklanki wody zagotowac z szkalnką 10% octu
dodac 4 łyzki cukru 1 łyzkę soli do wrzącej zalewy dodac cebule pokrojoną w
plastry i przyprawy listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz w kulkach.
zalewę całkowicie wystudzić zalac kulki w słoju zakrecic przechowywac w
lodówce najlepsze po 7 dniach ale po 3 tez dobre.
Zyczę smacznego i Szczęsliwego Nowego Roku :)



  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   mysiulek08   29.12.10, 17:08 zarchiwizowany
Dobrze, ze przypomialas :)


--
[url=http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2364244,2,71,Kciukasy.html]KiciaYoda prosi o głos![/
url]
Jest sobie Kot
Kocia Kasa Zapomogowa

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   29.12.10, 19:16 zarchiwizowany
Dlaczego sie nie wyswietlaja zdjecia ?

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   29.12.10, 19:17 zarchiwizowany
dodam jescze raz

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   mysiulek08   29.12.10, 19:24 zarchiwizowany
Ja widze, czasami fotoforum ma opoznienia
--
Yoda prosi o głos!
Jest sobie Kot
Kocia Kasa Zapomogowa

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   madzia1708   29.12.10, 20:25 zarchiwizowany
każda rybka w takie zalewie jest dobra :) ja dodaję jeszcze troche zelatyny,
wtedy wychodzi kwaśna galaretka, która jest smaczna :)
--
kAcPeRkIsĄoK ;O) kRzYsZtOfKiTeŻ ;O)
Moje osobiste K2:
1. Kacper 17.08.2003
2. Krzysztof Jakub 10.08.2009

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   29.12.10, 22:38 zarchiwizowany
Może byc interesujące w galarecie trzeba kiedys wypróbowac :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   363636r   30.12.10, 09:34 zarchiwizowany
Dobre, dobre! A do zalewy można jeszcze jałowca dorzucić albo goździka, jak kto
lubi.
Na zagrychę prima sort :0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   reniferek2010   30.12.10, 12:00 zarchiwizowany
Takie pyszne maleństwa super sprawa , raz w mordeczki :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   celinus85   30.12.10, 14:49 zarchiwizowany
Też robiłam tuż przed świętami, tylko, że z zielonych śledzi. No i receptura troszkę inna :)
Z 5 słoików, na sylwestra zostały dwa :) Są przepyszne.
Pozdrawiam :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   30.12.10, 21:07 zarchiwizowany
Mozna robic z kazdej ryby ,ze śledzi ( zielonych) tez sa pyszne. pozdrawiam:)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   ladyjm   31.12.10, 11:57 zarchiwizowany
intrygujace
--
kreatywny blog o szyciu

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   13.01.11, 18:49 zarchiwizowany
Zrobiłam znowu :) pycha :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   fantagirolive   13.01.11, 18:58 zarchiwizowany
No to pije twoje i rafała zdrowie ,
same super zagrychy serwujecie az mi sie zachciało .

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   inaa1   13.01.11, 19:04 zarchiwizowany
co miałaś na myśli pisząc ,,1 kg mintaja najlepiej tylko 5 % glazury"?
i ,,ok 1/2 łyżeczki tej swojskiej przyprawy"?


--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   bezik-1   13.01.11, 22:02 zarchiwizowany
Też robię często u mnie wszyscy przedapają za nimi.

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   13.01.11, 23:20 zarchiwizowany
Glazura jest to warstewka zamrożonej wody na powierzchni fileta rybnego,
powstałej poprzez zraszanie zamrożonych filetów aerozolem wodnym, lub też
zanurzenie ich w wodzie. Celem glazurowania mrożonych ryb jest zabezpieczenie
tkanki mięsnej przed dostępem powietrza, co tym samym zapobiega utracie tzw.
wody śródtkankowej, czyli wysychaniem. Glazura powinna być równomiernie
rozłożona, warstwą jednakowej grubości i powinna być przejrzysta.

Jakiej grubości lub ile % glazury jest optymalne? Jak rozpoznać, kiedy glazury
jest za dużo?
Optymalna ilość glazury to 3-5% wagi ryby. Kiedy glazury jest za dużo widać na
pierwszy „rzut oka” – produkt pokryty jest zbędną warstwą lodu.

Tyle definicja :)
W praktyce ryby maja 5 25 lub nawet 33 % glazury co zmniejsza ich wafe i kupując
1kg ryby o glazurze 33% musisz kupic o ok 350 g wiecej ryby aby zachowac
proporcje przepisu.
Jesli chodzi o swojska przyprawe to pisałam ,że miele ziele ang listek laurowy
pieprz i gozdzik i to jest ta moja swojska przyprawa i jej daje 1/2 łyzeczki
,pozdrawiam :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   13.01.11, 23:22 zarchiwizowany
sorry miało byc odzielone przecinkiem 5, 25, 33 % glazury i oczywiscie wagi a
nie wafy :)
czas iśc spać :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   reniferek2010   07.12.11, 21:16 zarchiwizowany
W tym roku znowu beda na swiateczna przekąske ,dzieki za przepis.

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   kaskahh   08.12.11, 19:16 zarchiwizowany
ile czasu polezy w lodowce?
chcialabym zrobic wczesniej.

uwilebiam, zawsze kupowalam, dzieki za przepis

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   09.12.11, 16:44 zarchiwizowany
Najlepiej zrobic tydzien przed swietami wtedy sie przegryzą i są pyszne :)

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   kaskahh   09.12.11, 21:23 zarchiwizowany
oooo to to, dzieki
wiec beda i u mnie

  Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)
   daxter   14.12.11, 09:08 zarchiwizowany
Rada :) zimna zalewą, zalewać zimne kulki wtedy sie nic nie rozpadnie i smazyc
na oleju a nie jak moja szwagierka na margarynie i teraz ma skrzepły tłuszcz w
zalewie .
Wesołych Świąt :)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd