FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kruche ciasteczka (pierniczki) imbirowe.

Zapraszam na kruche ciasteczka imbirowe a la Jamie Olivier. On nazwał je
pierniczkami ale mają z nmi niewiele wspólnego, można spokojnie jeść po świętach:)

Po więcej informacji niż suchy przepis zapraszam na:
ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/12/kruche-ciasteczka-pierniczki-imbirowe.html
:)

Ciasteczka pierniczkowe z kandyzowanym imbirem.
Składniki:

Ciasto kruche:
250 g masła
125g cukru pudru
250g mąki pszennej, można przesiać
125 g kaszy manny lub mąki kukurydzianej
ciasteczka pierniczkowe:

porcja ciasta kruchego
170g brązowego cukru
3 płaskie łyżeczki mielonego imbiru (dałam łyżeczkę imbiru + 2 łyżeczki
przyprawy do piernika. A.C)
szczypta proszku do pieczenia
40 g mieszanych skórek cytrusowych (użyłam skórek kandyzowanych domowym sposobem)
40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (siekałam blenderem, użyłam imbiru
kupionego w Five o'clock)
40 g syropu cukrowego (zapewne chodzi o sztuczny miód (?) + 40g melasy (użyłam
80g miodu mieszanego)
70g masła.

Robimy ciasto kruche.

Ucieramy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy obydwie mąki, mieszamy dalej
na końcu wyrabiamy rękami na miękkie ciasto (używałam miksera planetarnego -
A.C). Smarujemy formę masłem, wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie
palcami po dnie (Jamie radzi ciasto rozwałkować, ale po co brudzić wałek i
stolnicę, dłońmi prościutko można wyłożyć). Wkładamy do rozgrzanego do 150C
piekarnika i pieczemy przez 50 min. Ciepłe kroimy w kratkę nożem i zostawiamy
do ostygnięcia. (można zjeść samo ciasto, też jest pyszne:))
Proste prawda? Teraz piernik..

Kruche ciasto (wg. przepisu wyżej) miksujemy w blenderze z 2 łyżeczkami imbiru
(można rozbić ręcznie np. tłuczkiem do ziemniaków). Odstawiamy 100g
mieszaniny. Do pozostałej części dodajemy imbir, pozostałe przyprawy, skórki,
mąkę z proszkiem do pieczenia i dokłądnie miksujemy.

W dużym rondlu (np.woku, ważne żeby zmieściło się tam pokruszone ciasto)
podgrzewamy syrop, miód, cukier. Kiedy wszystko się rozpuści dodajemy powoli
mieszankę z blendera i mieszamy, aż składniki się połączą.

Wysmarowaną masłem foremkę wykładamy tak przygotowanym ciastem (rozprowadzamy
dłońmi), ubijamy je lekko szpatułką (tak aby wyrównać masę). Wkładamy do
rozgrzanego piekarnika na około 10 minut (150 C to powinno wystarczyć).

Kiedy wyciągniemy ciasto, posypujemy resztą okruszków (to 100g które
odstawiliśmy wcześniej), dłonią lub szpatułką wgniatamy w ciasto. Gorący
piernik kroimy na kostkę. Wyciągamy dopiero wtedy, gdy ostygnie (ciasto wtedy
stanie się sztywne). Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

I co, trudne?:)
Smacznego!


Kruche ciasteczka (pierniczki) imbirowe. - atria_claudia 04.01.11, 09:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd