FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Migdały + biała czekolada = mini tartaletki + crem

Zapraszam jednocześnie właściwie na dwa przepisy:) Wszystkie na podstawie tej
samej masy: z białej czekolady i prażonych migdałów.

Więcej informacji znajdziecie u mnie na blogu:)

ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/01/proszy-snieg-wymarzona-zima.html
Koszyczki z migdałów i białej czekolady (12 dużych sztuk)
lub creme brule z migdałami i z białą czekoladą(wtedy przygotujcie masę z
połowy porcji)
* inspiracja: Kuchnia 1/2011

Na ciasto:
ciasto francuskie

Na krem:

* kostka miękkiego masła (200g)
* 200 g płatków migdałowych* , kilka łyżek odstawiamy do przyozdobienia,
resztę mielimy(wcześniej podprażyłam je na suchej patelni, róbcie to ostrożnie
i gdy tylko zaczną się rumienić, ściągnijcie patelnię z ognia)
* 100 g białej czekolady
* 100 g brązowego cukru
* 2 jajka (w oryginale 4, możecie dorzucić jeszcze dwa)
* dwie łyżki alkoholu (użyłam pigwówki)

Do ozdoby:
dżem wiśniowy, brzoskwinie odsączone z zalewy

Przygotowujemy mus:


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do miski wrzucamy
miękkie masło, rozpuszczoną czekoladę, cukier, jajka, alkohol i migdały,
ucieramy na jednolitą, niezbyt gęstą masę (zrobiłam to mikserem planetarnym
ale zwykły mikser też pownien dać radę)




Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 C. Ciastem francuskim wykładamy
większą formę lub tworzymy mniejsze koszyczki, wykładając ciastem formę do
muffinków (robimy to ostrożnie, zaginając ciasto w "zakładki"). Ciasto
przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ryżem, tak aby środek
nie wyrósł. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Ja swoich małych sakiewek nie
obciążałam.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, spód smarujemy dżemem, wykładamy masę a
wierzch dekorujemy kawałkami brzoskwini i pozostałymi płatkami migdałowymi.
Pieczemy jeszcze przez około 20-25 minut, mniejsze koszyczki 15 minut.

Na creme brule:
Mus wkładamy do ramekinów, posypujemy brązowym cukrem i wkładamy pod grill
piekarnika na około 7 minut, aż cukier się skamrelizuje.


--
ziolowyzakatek.blogspot.com/

Migdały + biała czekolada = mini tartaletki + crem - atria_claudia 05.01.11, 21:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd