FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pieczone kuleczki mięsne

Składniki (na ok. 20 małych kotletów):

* 1 kg mięsa mielonego (wołowego albo mieszanego)
* 1 łyżeczka soli
* 1 cebulka, drobno posiekana
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku
* 3 łyżeczki włoskich ziół (można użyć gotowej mieszanki, ewentualnie
zastąpić suszoną bazylią)
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
* 1 łyżeczka ostrego sosu np. tabasco, można zastąpić pikantną papryką w
proszku
* 3 łyżeczki sosu przyrządzonego z miodu, sosu sojowego i pikantnej
papryki w proszku
* 2/3 kubka mleka
* 1/2 kubka tartego parmezanu
* 1 kubek bułki tartej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (POZA mlekiem) należy bardzo dokładnie wymieszać,
najlepiej przy pomocy rąk (oczywiście uprzednio umytych). Następnie dodać
mleko i jeszcze raz wymieszać. Jeśli dodamy mleko od razu, może się posklejać
z bułką tartą. Formować nieduże kulki i układać je w naczyniu żaroodpornym.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Tłuszcz, który się wytopi, można użyć np. do przyrządzenia sosu grzybowego
albo polać nim ziemniaki.

Przepis znajduje się także na moim blogu, a znalazłam go (ale trochę
zmodyfikowałam) na stronie allrecepies.com


--
smakowite.com/
www.clasesdepolaco.pl/

Pieczone kuleczki mięsne - 83kimi 17.01.11, 22:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd