FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i c.:)

Zapraszam na karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i czekoladą.
Może brzmi dziwnie ale smakuje dobrze, wcale nie-popkornowo:)

Przepis pochodzi z ksiązki "Baked Ekspolorations" o której więcej na blogu.

ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/01/karmelizowany-popcorn-z-miodem-i_15.html#more
Karmelizowany w miodzie popcorn z orzeszkami ziemnymi.
(źródło: Baked Explorations, wolne tłumaczenie i interpretacja:))

pół filiżanki ziaren kukurydzy do prażenia (ok, 100ml, 75 g)
pół filiżanki masła
filiżanka brązowego cukru
2 łyżki melasy (pominęłam)
1/4 filiżanki syropu kukurydzianego ( zamiast tego dałam 1/4 filiżanki miodu +
1/4 filiżanki wody)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 łyżki oryginalnego ekstraktu z wanili (jeśli nie macie prawdziwej wanilii
, lepiej pominąć)
3/4 filiżanki solonych orzeszków ziemnych
100 g czarnej, gorzkiej czekolady (użyłam Wawel, 82% kakao).
Autorzy przepisu sugerowali dodanie jeszcze czekolady mlecznej, ale moim
zdaniem to za dużo dobrego:)

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 150C.

Kukurydzę prażymy dowolną metodą (ja w garnku). Przekładamy na dużą blachę do
pieczenia. Uwaga! Przejrzyjcie czy razem z kukurydzą nie dostały się tam
twarde, niewyprażone ziarenka. Nie chcemy niemiłych niespodzianek podczas
jedzenia.. (tak, mądry Polak po szkodzie).

W rondelku topimy masło, dodajemy cukier, miód i mieszamy co jakiś czas. Kiedy
mikstura zacznie wrzeć, mieszamy jeszcze chwilę, aż nabierze głębokiego,
złoto-bursztynowego koloru. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, sodę i wanilię.

Karmel wylewamy na blachę z popcornem, dokładnie mieszamy, aby pokryć
wszystkie ziarna. Posypujemy wszystko orzeszkami ziemnymi i mieszamy jeszcze
przez chwilę.

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy,
mieszamy dokładnie jeszcze raz, aby pokryć wszystko karmelem i dopiekamy
jeszcze 20 minut.

Przygotowujemy dużą blachę do pieczenia (np. taką do ciasteczek), wykładamy
papierem do pieczenia albo nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową. Wyciągamy
popcorn z piekarnika, pozwalamy mu ochłodzić się lekko przez 5 minut, potem
wykładamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie. Powinien się
lekko przechłodzić (z 15 minut).

Topimy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polewamy tak
przygotowaną masę cienkimi stróżkami. Kiedy czekolada zaschnie, łamiemy na
kawałki i podajemy.

Można przechowywać do tygodnia w zamkniętym szczelnie pojemniku (w mniej
szczelnym tak jak mój, przestanie być chrupiące a zrobi się miękko-ciągnące:))

To wszystko.

Smacznego!
--
ziolowyzakatek.blogspot.com/

Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i c.:) - atria_claudia 19.01.11, 21:26    
Re: Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i - miss_coco 19.01.11, 22:26    
Re: Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i - atria_claudia 24.01.11, 21:38    
Re: Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i - ladyjm 21.01.11, 15:26    
Re: Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i - atria_claudia 24.01.11, 21:39    
Re: Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i - daxter 25.01.11, 21:12    
Re: Karmelizowany popcorn z orzeszkami ziemnymi i - atria_claudia 26.01.11, 19:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd